Sprehajanje psa na povodcu je lahko nevarno za starejše ljudi

13. februarja, 2020
Veliko je raziskav, ki dokazujejo, kako koristno je vsakodnevno sprehajanje psa in da pasji skrbniki celo živijo dlje. Tokrat pa o raziskavi, ki opozarja tudi na nekatere nevarnosti sprehajanja psa na povodcu.

Sprehajanje psa na povodcu naj bi namreč bilo pogost krivec za poškodbe ali zlome pri ljudeh, starejših od 65 let. Tako pravi raziskava, ki je bila objavljena v žurnalu Jama Surgery.

Gre za raziskavo med Američani, ki so jo naredili na univerzi v Pensilvaniji. Najbolj pogosto so med starejšimi sprehajalci psov ugotovili poškodbe kolkov, sledijo poškodbe ramenskega dela in zapestij. Večina poškodovanih je ženskega spola.

Zlomi pri starejših ljudeh, ki so povezani s sprehajanjem psa na povodcu, naj bi se od leta 2004 do leta 2017 povečali za kar 164 %!

Raziskava pravi, da se tveganje za poškodbe zmanjša s tem, da psa naučimo, da ne vleče na povodcu, pa tudi tako da – ko starejša oseba izbira novega psa – izbere manjšega in lažjega pasjega prijatelja. Za starejše osebe, ki se soočajo z osteoporozo pa priporočajo, da sprehajanje psa na povodcu prepustijo kakšnemu drugemu družinskemu članu.

https://jamanetwork.com/