Vedno več pasjih skrbnikov se odloči za upepelitev svojega ljubljenčka, ko pride čas za slovo

Ko pride čas za slovo, imajo pasji skrbniki več možnosti. Ena izmed njih je upepelitev. Ta možnost se je v zadnjih letih precej razvila.

Po besedah ponudnikov (pri nas sta dva) je tudi vedno več povpraševanja v tej smeri.

Prva in tudi edina upepeljevalnica za hišne ljubljenčke v Sloveniji je Večno zavetišče, ki je začelo delovati decembra 2014. Je v Pomurju, v občini Apače. Tanji Škorjanc se je ideja o upepeljevalnici porodila že leta prej, v času, ko se je sama poslavljala od svojega psa. Kot pravi, je bila upepeljevalnica med lastniki hišnih ljubljenčkov pozitivno sprejeta in vsako leto delovanja opaža porast povpraševanja in odločanja za upepelitev. Za to možnost se po njenih besedah odločajo ljudje z visoko osebno noto, ki jim hišni ljubljenček predstavlja pomemben člen v življenju.

»Dostojno slovo pomaga pri žalovanju in bolečini ob izgubi. Ljudje smo različni, nekaterim imeti žaro doma ali narediti pokop, raztros in jim to pomeni zaključek nekega življenjskega obdobja. Nekaterim pa je to področje še neznano in tuje,« pravi Škorjančeva.

Že od leta 2009 pa storitev upepeljevanja ponujajo tudi v podjetju Cremona, ki sicer v Sloveniji nima svojega obrata, imajo pa partnerski obrat v Avstriji, kamor vozijo živali na upepelitev. Tudi tukaj nam povedo, da je ozaveščenost na tem področju vedno večja, tudi zaradi veterinarjev, ki to možnost predstavijo lastnikom živali.

Kateri pa so največkrat razlogi, da se nekdo odloči za upepelitev? »Ljudje želijo imeti svojo žival blizu tudi po smrti, želijo vedeti, na katerem mestu je, kako se je njena zgodba zaključila. Ne zdi se jim sprejemljivo, da se žival, ki je njihov družinski član, predela v kostno moko, da postane brezplačna surovina za industrijo,« je jasen David Žargi iz Cremone. Kot nam še pove, jih večina lastnikov kontaktira, še preden nastopi smrt psa in se pozanimajo o vsem potrebnem.

Večina ljudi žaro s pepelom prevzame pri njih, potem jo hranijo doma ali jo zakopljejo na vrtu. V ponudbi imajo tudi množično upepelitev, pepel se hrani v skupni grobnici v Gradcu, vendar se za to odloči le malo pasjih skrbnikov.

Cena upepelitve pri njih se stopnjuje po teži in sega od 72 pa do 396 evrov, dodatni stroški pa so še žara in drugi spominski predmeti. Za konec Žargi poudari, da vedno zagotovijo 100-odstotno sledenje vsakega posameznega postopka. Za vsako žival hranijo posnetek, da lahko stranka vidi, da je pepel resnično njihov.

Špela Šimenc