Življenje s psom

Vodna zabava po pasje

Poleti tudi tistim psom, ki ne sodijo ravno med vodne pse, prija namakanje v vodi. Vodna zabava je všeč večini psom, nekateri pa si nočejo niti zmočiti tačk.

Če psu ni do tega, da bi zabredel v vodo ali se ji približal, ga nikar ne silimo. Če bomo psa v vodo vlekli, nesli ali celo vrgli, se lahko zgodi, da se mu bo to zamerilo za vse življenje. In kako se lahko ob vodi zabavamo skupaj s psom?

  • Tisti srečneži, ki imajo na vrtu bazen in jih ne moti, če v njem plava tudi kakšna pasja dlaka, to že vedo. Vsi drugi si lahko poiščemo podobno zabavo v naravi, a le, če s tem nikogar ne motimo ali ogrožamo. Žal, pri nas ni pravega posluha za odpiranje pasjih plaž in še manj kopališč.
  • Večinoma vsi psi z velikim veseljem čofotajo v plitvinah. To lahko počno sami ali skupaj s psi, s katerimi se dobro razumejo. Igro jim lahko popestrimo tako, da jim v vodo mečemo igračke ali palice, ki jih prinašajo na breg. Če je psov več, pazimo pa, da pri tem ne pride do nestrpnosti.
  • V plitvi vodi lahko začnemo psa učiti, da pobira predmete z dna in nekateri psi se na ta način naučijo celo potapljati.
  • Psi, ki plavajo, niso vsi tudi dobri plavalci, zato moramo znati zares dobro presoditi, v kako globoko vodo jim dovolimo in kako daleč. Slabše plavalce lahko opremimo s pasjimi plavalnimi jopiči, vse pse pa moramo med plavanjem vedno nadzorovati. Z njimi lahko tudi skupaj zaplavamo, naučiti pa jih moramo, naj nam ne pridejo preblizu, saj nas lahko s kremplji nehote močno opraskajo.
  • Vsem psom, tudi dobrim plavalcem, dovolimo plavanje le v mirnih vodah, ki pa vseeno lahko skrivajo nevarne pasti in celo požrešne ribe velikanke, kakršen je bil nedavno ujeti som v Šmartinskem jezeru.
  • Precej psov, ki so med vožnjo mirni in zlahka obvladljivi, skupaj s skrbniki preživlja počitnice na jadrnici ali motornem čolu in pri tem očitno uživajo. So pa drugi psi, ki tega ne marajo, in zanje, pa tudi za posadko, je bolje, da jih v to ne silimo.
  • Mirnega psa lahko vzamemo s seboj tudi na sup ali na vožnjo s kajakom, a le, če ni prevelik, ker nas lahko s svojo težo tudi prevrne, če postane nemiren.
  • Tudi pri vodnih užitkih je treba najprej poskrbeti za varnost. Tudi v nizki vodi psa ves čas nadzorujem, pri vožnji na kakršnem koli plovilu pa naj pes nosi plavalni jopič. Še zlasti je treba biti na to pozoren pri kratkogobčnih psih in tistih s težjim prsnim delom. Na gladkih površinah plovil imajo pasje tačke slab oprijem, zato, če je le mogoče, pričvrstimo nedrsečo podlago, na kateri naj se pes zadržuje med plovbo in poskrbimo, da ostane miren. Razen, če pes ni že zares izkušen ‘morski volk’, ga ob vetrovnem vremenu in razburkani vodi raje pustimo na kopnem.

Karmen Zahariaš

error: Kopiranje teksta ni mogoče.