Vožnja z avtom – zlata pravila

29. maja, 2020
Vožnja z avtom je bila včasih, ko še ni imel vsak avto vgrajene klime, večja težava.

V sodobnih klimatiziranih avtomobilih do pregrevanja praktično ne prihaja več, vseeno pa sogovorniki svetujejo, da se na pot ne odpravimo v največji vročini. Težavo pa zna povzročati slabost.

»Mladi psi pogosto bruhajo v avtomobilu, saj imajo še zelo labilen center za ravnotežje. Tudi pri starejših se lahko pojavi slabost pri vožnji v avtomobilu. Obstajajo tabletke, ki zanesljivo preprečijo bruhanje psov v avtomobilu in jih lastniki dobijo pri svojem veterinarju,« pravi veterinar Emil Senčar.

Poudarja, da je osnovno pravilo, ki ga moramo upoštevati pri vožnji psa v avtomobilu to, da gre na pot popolnoma tešč, s praznim želodčkom. Na poti se večkrat ustavimo in ponudimo kužku vodo za pitje. Pri postanku mu damo tudi čas, da opravi fiziološke potrebe. Imejmo ga na povodcu. Če kuža v avtomobilu spi, ga ne budimo in se ustavimo, ko bo buden. Hrane mu ne dajemo med potjo.

»Četudi vse to upoštevamo, je vožnja v avtomobilu za določene pse (ne glede na pasmo) zelo stresna, saj se med vožnjo ne umirijo in vso pot pospešeno dihajo, ne zaspijo, pogosto celo pot stojijo, dokler ne padejo od utrujenosti. Tem psom vožnja vsekakor predstavlja psiho-fizični stres, proti kateremu se je – tudi z zdravili – težko boriti,« dodaja sogovornik.

Ne pozabite pa na varno prevažanje psa – pes mora biti v avtu pripet ali v boksu, ta pa mora biti v prtljažniku pritrjen.