Življenje s psom

Zakaj hoče moj pes vedno po isti poti na sprehod?

Svojega pasjega prijatelja privežete na povodec, stopite skozi vrata in vas že vleče desno, tako kot vsak dan doslej?

Običajno bo pes sledil svojemu vodji, včasih pa boste morda opazili, da vaš pes vztraja pri tem, da gre na določeno pot ali po določeni ulici na vaših sprehodih. Zakaj?

Kako je videti sanjski sprehod za vašega psa?

Vedenje in rutine psa

Z določeno rutino se vsak počuti varnega in naši pasji prijatelji niso izjema. Podobno lahko doživljanje istih znanih krajev, vonjav in zvokov prav tako pomaga, da se pes počuti samozavestnega.

Obnovitev pozitivne izkušnje

Ste že kdaj videli, da je vaš pes našel majhen košček hrane na tleh in ga pojedel, preden ste imeli priložnost posredovati? Zagotovo se pes spomni tega dogodka in kraja, kje je našel hrano, zato ne bo nehal obiskovati istega mesta – v upanju, da bo tam spet hrana. Psi pozitivne ali negativne občutke povežejo z določenimi izkušnjami. Torej, če greste do pasjega parka mimo posebej prijaznega soseda, ki rad pozdravi vašega psa, se je ta naučil, da hoja po določeni poti prinaša dodatne priboljške. Zato vas mogoče vsak dan vleče na desno stran ulice.

Nasprotno, če vaš pes noče hoditi po določeni ulici ali v določeni smeri, je to lahko zato, ker se je na enem od sprehodov na tem območju zgodilo nekaj negativnega ali strašljivega. To je lahko nekaj tako očitnega, kot je glasen trk na gradbišču ali jezen meščan, ki je kričal na vašega psa.

Na sprehodu: Pustite psu, da voha!

Vir: Cuteness