Zakaj so psi tako radi v svojem ”brlogu”?

27. oktobra, 2018
Ali imate tudi vi psa, ki zelo rad leži pod klopjo v kuhinji, pod kakšno mizo ali kjerkoli drugje, kjer ima nekaj ”nad glavo”? Mislite, da mu je tam všeč zato, ker je malce bolj temno? V resnici si pes poišče svoj ”brlog” zato, ker ima tam mir in se počuti varnega.

Vsak pes potrebuje prostor ali zavetje, kjer ga nihče ne bo motil, kjer bo lahko v miru zadremal in kamor se bo lahko umaknil pred hišnim vrvežem. V takšnih primerih si psi zelo radi poiščejo prostor, ki je podoben brlogu. Četudi jim ta prostor ‘odredi’ skrbnik, si ga ponavadi pes izbere po svoji izbiri.

V brlogi je vsaka navzočnost kogarkoli odveč, ker pes želi biti sam. Če z roko sežemo k takemu, mirno spečemu psu, tvegamo, da bomo deležni najmanj renčanja, če ne še kaj hujšega.

Pes potrebuje svoj prostor, prav tako kot svoj mir na trenutke potrebuje njegov skrbnik. To je v pasji naravi in to bi morali skrbniki spoštovati in mu omogočiti.  Podobno vlogo ima brlog tudi v naravi, kamor se v divjini živeči psi in seveda tudi volkovi zatečejo, da se ubranijo pred napadom, hkrati pa jih takšno zavetišče zaščiti pred mrazom, vetrom, vročino.

In to nikakor ne pomeni, da pes ne želi biti s svojim skrbnikom, temveč da je v procesu sproščanja, rehabilitacije, da si nabira novih moči za skupna doživetja.