11 nasvetov za vse, ki bodo prvič imeli psa

23. oktobra, 2021
Prihod novega štirinožnega družinskega člana je nekaj najlepšega, kajne? S spominih že, v resnici pa je tisti čas lahko tudi zelo stresen.

Da bo stresa čim manj in veselja čim več, se je priporočljivo na prihod novega družinskega psa temeljito pripraviti. Tukaj je 13 nasvetov, ki vam lahko pri tem pomagajo:

1. Naredite raziskavo

Bodite povsem prepričani, da imeti psa ni samo želja, pač pa, da ste res povsem pripravljeni. Pes je obveza, ki traja do konca njegovega življenja. Ko ste se to prepričali, dobro raziščite, katera pasma bo primerna za vaš življenjski slog. Če se odločite za posvojitev, pa se z zaposlenimi v zavetišču pogovorite o posameznem psu.

2. Pomislite na finančni okvir

Pes pomeni določen reden mesečni finančni strošek, poleg tega pa še kar nekaj nenačrtovanih stroškov na leto (veterinar …). Bodite prepričani, da boste finančno to zmogli.

3. Pripravite stanovanje za prihod psa

Pred prihodom psa boste potrebovali nekaj opreme, od posodic, igrač, povodca,  posteljice in še bi lahko naštevali. Premislite, kje bo prostor za psa, kateri kotiček v hiši bo tak, da bo pes v njem imel mir, hkrati pa ne bo povsem odmaknjen od dogajanja v hiši.

4. Vadite doslednost

Doslednost je pri psu zelo pomembna. Če boste imeli predvidljivo dnevno rutino, se bo pes hitreje v svojem novem domu dobro počutil. Doslednost, stabilnost in predvidljivost so ključni za zmanjšanje tesnobe v prvih dneh.

5. Izberite pravo prehrano

Izberite kakovostno hrano, ki bo odgovarjala vašemu psu. Za to bo morda na začetku potrebnega nekaj preizkušanja.

6. Izberite veterinarja

Izbira veterinarja je za psa tako pomembna kot za vas izbira dobrega osebnega zdravnika. Pomembno je, da veterinarju zaupate in se nanj lahko kadarkoli obrnete po nasvet ali posvet.

7. Naučite se pasje komunikacije

Tri skrivnosti treninga s psom so potrpljenje, potrpljenje in potrpljenje. Pes z lastnikom komunicira prek telesne govorite, zato je zelo pomembno, da se naučimo, kaj nam naš ljubljenček sporoča.

8. Zavedajte se potreb svojega psa

Pes ima fizične in psihične potrebe, katerim je treba zadostiti. Ne samo sprehod in igra, pomembne so tudi miselne aktivnosti, ki ohranjajo mlade pasje možgane. Poleg tega je izjemno pomembno tudi vohanje. 

9. Poskrbite za ‘rezervnega’ skrbnika

Nikoli ne vemo, kaj nam bo življenje prineslo in pomembno je, da v primeru naše odsotnosti imamo koga, komur lahko zaupamo našega psa. Kaj če se zgodi, da se poškodujete in ostanete dlje časa v bolnišnici? Ali si ‘samo’ zlomite nogo, kdo bo sprehajal vašega psa?

10. Bodite odgovorni

Bodite odgovoren pasji lastnik, obljubite sebi in psu, da boste zanj lepo skrbeli celo življenje, četudi včasih ne bo tako ubogljiv, kot bi želeli.

11. Sprostite se!

Sprostite se. Če boste v stresu, bo pes to čutil. Če dajete vse od sebe, si nimate ničesar očitati. Nihče nima popolnega psa, v resnici pa je čisto vsak popoln takšen, kot je.