Aktualno Življenje s psom

15 dolžnosti odgovornega lastništva živali, ki bi jih moral poznati vsak, ki si želi psa ali mačko

foto: adobestock
Odgovorno lastništvo živali vključuje številne dolžnosti.

»Lastništvo hišne živali je privilegij in odnos med človekom in živaljo bi moral biti v obojestransko korist,« poudarja Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Že sama odločitev za živali zahteva temeljit razmislek, še preden pride v družino nov živalski član. Prepogosto se namreč zgodi, da je to nepremišljena ali premalo premišljena odločitev, rezultat pa je neustrezna oskrba ali celo zapustitev živali.

Kako biti odgovoren lastnik in kaj vse moramo pomisliti, preden se odločimo za žival?

Da bi bili odgovoren lastnik živali, je Uprava pripravila naslednja navodila ….

1. Izberite ustrezno, katero žival boste sprejeli v svoj dom

Izberite žival, ki je primerna za vaš dom in vaš življenjski slog ter se izogibajte impulzivnim odločitvam. Pred nakupom preverite izvor vaše bodoče živali, da se z nakupom izognete podpiranju nelegalnih praks (pasje tovarne, nelegalna trgovina z eksotičnimi živalmi). Pred posvojitvijo se posvetujte z zavetiščem o kompatibilnosti in najboljši izbiri (bolj pomembna je osebnost kot videz).

2. Ne le za nekaj let

Zavežite se k vseživljenski oskrbi vaše živali.

3. Čas in denar

Zavedajte se, da je hišnemu ljubljenčku potrebno nameniti čas in denar.

4. Zagotovite primerno okolje

Posedujte samo tiste vrste in tolikšno število živali, za katere lahko zagotovite primerno in varno okolje. To vključuje ustrezno hrano, vodo, zatočišče, zdravstveno oskrbo in družbo sovrstnikov ali ljudi.

5. Zagotovite varno zunanje okolje

Živali, ki dalj časa ali predvsem bivajo zunaj, potrebujejo tako okolje, ki varuje njihovo zdravje in zagotavlja njihovo dobrobit.

6. Ustrezno označite oziroma registrirajte živali

Zagotovite, da so živali pravilno označene in registrirane ter da so podatki o registraciji v povezanih bazah podatkov posodobljeni.

7. Upoštevajte predpise

Upoštevajte predpise, vključno z zahtevami glede označitve, prijave in uporabe povodcev na javnih mestih (psi).

8. Nadzorujte razmnoževanje živali

Nadzorujte razmnoževanje vaše živali z nadzorovano vzrejo, s preprečevanjem paritve ali sterilizacijo oziroma kastracijo.

9. Veterinar

Vzpostavite in vzdržujte odnos z veterinarjem

10. Zagotovite zdravstveno oskrbo

Zagotavljajte preventivno (cepljenja, obvladovanje zajedavcev) in terapevtsko zdravstveno oskrbo vaše živali v skladu s priporočili vašega veterinarja.

11. Zagotovite socializacijo, vzgojo in šolanje živali

Zagotovite ustrezno socializacijo, vzgojo in šolanje, da se bo dobro počutil vaš hišni ljubljenček, in bo uspešno sobival z drugimi živalmi in ljudmi.

12. Pozorni bodite na vpliv živali na ljudi, druge živali in okolje

Preprečite, da bi vaš hišni ljubljenček negativno vplival na druge ljudi, živali in okolje. To vključuje ustrezno odstranjevanje odpadkov, nadzor nad hrupom in preprečevanje pobegov in gibanja vaše živali v okolju brez nadzora.

13. Živali zagotovite telesno aktivnost in mentalno zaposlitev

Zagotavljajte telesno aktivnost in mentalno zaposlitev vaši živali, prilagojeno vrsti, starosti, pasmi in zdravstvenemu stanju vaše živali.

14. Predvidite ukrepe v nujnih primerih

Predvidite tudi ukrepe v nujnih primerih in se vnaprej dogovorite za začasno oskrbo v primeru, ko vi ne bosti zagotavljati oskrbe zaradi različnih vzrokov.

15. Ustrezno oskrbite žival ob koncu življenja

Prepoznajte trenutek, ko se vašemu ljubljenčku zmanjša kakovost življenja zaradi bolezni ali starosti in sprejmite odločitev po posvetu z veterinarjem o ustrezni oskrbi ob koncu življenja ali o evtanaziji.


Preberite tudi: Odgovorno lastništvo: Številke nikogaršnjih mačk gredo v tisoče – številne v mukah

Odgovorno lastništvo: Številke nikogaršnjih mačk gredo v tisoče – številne v mukah

error: Kopiranje teksta ni mogoče.