4. oktober – svetovni dan živali

4. oktobra, 2021
Danes praznujejo živali. 4. oktober je razglašen za mednarodni dan živali, katerega misija je izboljšati življenje živali po vsem svetu.

4. oktober je bil razglašen za svetovni dan živali že leta 1931. Namen tega dne je, da bi svet postal bolj prijazen in bolj varen za živali.

”Kar se je leta 1931 v Firencah na mednarodnem kongresu organizacij za zaščito živali začelo kot dan, na katerega naj svet zaščiti živali pred mučenjem, se je sčasoma razvilo v mnogo več. Človek se je namreč skozi vso svojo zgodovino razvijal v sobivanju z živalmi. Če za živali skrbimo, potem je naša moralna dolžnost, da zanje skrbimo na tak način, da jim ne povzročamo nepotrebnega trpljenja in jim omogočimo življenje, ki ga je vredno živeti,” so zapisali na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Tudi v Sloveniji se na živalovarstvenem področju stvari premikajo na bolje. Lani so živalim priznali pravni status čutečih živih bitij, pred kratkim pa so v Državnem zboru sprejeli novelo Zakona o zaščiti živali.