5 nasvetov, kako psu lahko pomagate k dolgemu in zdravemu življenju

17. septembra, 2021
Vsak pasji lastnik si želi, da bi mu njegov pes še dolga leta delal družbo in seveda, da bi bil zdrav. Kaj pa lahko pri tem naredimo sami?

Za dolgo, zdravo življenje je potrebno imeti malo sreče. Pa vendar lahko k temu doprinese tudi vsak posameznik. Tako kot pri sebi upoštevamo smernice zdravega življenja, jih velja upoštevati tudi pri psu.

1. Primerna teža

Debelost je v pasjem svetu izjemno pogosta in najbolj žalostno je to, da pes zanjo ni sam kriv, pač pa – če ne gre za bolezensko stanje – je krivda vedno na strani lastnika. Saj poznate tisti pregovor: ”Če je vaš pes debel, potrebujete več gibanja.” Pes z normalno telesno težo bo manj dovzeten za bolezni in poškodbe, pa tudi njegovo vsakdanje počutje bo mnogo boljše.

2. Sprehod, sprehod in sprehod

Rekreacija ima tudi na pse neverjeten učinek, psihološki in fizični. Če med sprehodom psu pustimo tudi, da zadovoljuje svoje naravne potrebe (vohanje …), so učinki še toliko boljši.

3. Učenje novih trikcev

Možganska telovadba je izjemnega pomena tudi za pse, kajti staranje seveda prizadene tudi pasje možgane. Mlade pa jih ohranjamo s stalnim učenjem. Tudi, ko se zaradi starosti fizična aktivnost psa umiri, ga še vedno lahko naučimo kakšnih novih trikcev. Kako bo vesel, ko bo osvojil novo znanje!

4. Povezanost s psom

Trdna in zaupna vez med psom in njegovim človekom naredi pasji vsakdan lepši, pes je bolj vesel, srečen, umirjen, kar ima številne pozitivne učinke na njegovo zdravje. Poleg tega pa trdna vez pomeni tudi, da bo človek hitreje razpoznal, če se pes kdaj ne počuti dobro ali ga kaj teži, boli.

5. Redni veterinarski pregledi

Izjemno pomembna je tudi disciplina pri veterinarskih pregledih. Udeležujmo se jih redno, saj so najboljša preventiva, poleg tega pa nemalokrat veterinarji na rednih pregledih ugotovijo kakšno zdravstveno stanje, ki bi morda sicer ostalo še nekaj časa potuhnjeno.

Genetike ne moremo spremeniti, je pa mnogo načinov, kako lahko svojemu psu pomagamo, da bo še dolgo in zdravo živel.