8 najpogostejših zimskih izzivov in nevarnosti za psa

6. decembra, 2022

V najhladnejšem letnem času so naši štirinožni prijatelji izpostavljeni mrazu, vetru, vlagi, toploti in zato potrebujejo tudi posebno nego in pozornost.

Kako torej poskrbeti za svojega psa, da mu bo tudi pozimi prijetno in bo ostal zdrav.

Poskrbite za topel pasji plašč

Morda je v zaprtih prostorih udobno toplo, a vaš pes potrebuje redne sprehode ne glede na vreme. Če imate majhnega psa ali psa s tanko dlako, mu pred sprehodom oblecite plašč.

4 nasveti, kdaj naš pes potrebuje plašček in kdaj ne

Po vsakem sprehodu preverite, ali ima sneg, sol in pesek med prsti na tačkah

Po vsakem sprehodu preverite tačke in jih temeljito očistite snega, soli in peska ter jih osušite. To je še posebej pomembno pri dolgodlakih psih, saj so nagnjeni k temu, da se sneg zbija med prsti in spremeni v ledene koščke, kar je lahko zelo boleče. Poleg tega pa lahko različni granulati za taljenje ledu psom povzročijo tudi zdravstvene težave.

Zelo žalostna zgodba v opozorilo: granulat za raztapljanje ledu

Pes naj bo aktiven tudi v zaprtih prostorih

Nekateri psi ne marajo mraza, če to opazite pri svojem psu, ga ne silite na sprehod. V tem primeru poskrbite, da mu zagotovite veliko igrač, s katerimi se lahko igra in zaposli, ko je v zaprtem prostoru.

Kako miselno zaposliti psa brez da zapustite stanovanje?

Prilagodite tudi hrano, če je to potrebno

Če ugotovite, da je vaš pes v zimskih mesecih manj aktiven, prilagodite količino hrane, da se izognete povečanju telesne teže.

Poskrbite, da se pes vedno odzove na vaš odpoklic

Hladno vreme pogosto povzroči zmanjšano vidljivost v meglenem ali snežnem vremenu. Če psa spuščate s povodca, se prepričajte, da se vedno odzove na vaš odpoklic, da se ne izgubi. Poskrbite tudi, da ima ovratnico z vašimi kontaktnimi podatki.

Vaš pes naj bo viden na sprehodu

Ker se stemni zgodaj in sonce vzide pozneje, psu pritrdite majhno lučko na ovratnico, da bo viden, ko je na sprehodu ob zmanjšani vidljivosti.

Psa nikoli ne puščajte samega v avtu

Tako kot se lahko avtomobili v poletnih mesecih usodno segrejejo, lahko temperature v hladnem vremenu zelo hitro padejo. Psa vedno vzemite s seboj, namesto da ga pustite v avtu dlje časa.

Izogibajte se zamrznjenih jezer in rek

S psom se izogibajte zamrznjeni površini vode, saj je težko oceniti, kako debela je zaledenela površina. Psa imejte na povodcu, da mu boste lažje preprečili skok na led in morebitno nesrečo, ki se lahko zgodi.

 

Vir: Battersea