Bi morali vzrejo buldogov povsod popolnoma prepovedati?

15. aprila, 2022

S sploščenimi obrazi, gubami in kratkimi dihalnimi potmi imajo buldogi pogoste zdravstvene težave z dihali pa tudi s kožo in hrbtenico.

Konec januarja je sodišče na Norveškem odločilo, da se mora vzreja buldogov ustaviti, razen če gre za izboljšanje zdravja pasme ali za vnos novega genskega materiala.

Na sodbo je trenutno vložena pritožba, saj je odločitev šokirala nekatere ljubitelje in vzreditelje buldogov.

Potrebne so spremembe

Nekatere veterinarske skupine in skupine za pravice živali trdijo, da je treba od rejcev buldogov zahtevati genetsko in zdravstveno testiranje, tako da se psi z resnimi težavami ne vzrejajo. Hkrati pa dodajajo, da bi vzreja buldogov s podaljšanim gobcem lahko ublažila nekatere zdravstvene težave.

Na drugi strani pa skupine za vzrejo buldogov odločno nasprotujejo spremembam, saj trdijo, da neodgovorni vzreditelji povzročajo zdravstvene težave psom. Nedavne genetske raziskave kažejo, da morda pasma nima dovolj genetske raznolikosti, da bi odpravili nekatere zdravstvene težave.

Novi standardi

V Združenem kraljestvu je kinološka zveza izdala nove standarde za francoske buldoge, ki določajo, da morajo biti nosnice psa vidno odprte in da mora biti njegov gobec “dobro definiran”. Leta 2009 je klub spremenil svoj standard buldogov in rekel, da je preveč gub nesprejemljivo.

V Švici je vzreditelj ustvaril novo pasmo, znano kot kontinentalni buldog, da bi pomagal ublažiti nekatere zdravstvene težave s podaljševanjem telesa psa.

 

Vir: NPR