Aktualno

Bice – pasji terapevt za otroke, ki se soočajo s travmo vojne v Ukrajini

Bice je ameriški pit bull terier, ki opravlja pomembno delo v Ukrajini – tolažiti otroke, ki jih je travmatizirala vojna.

Center za socialno in psihološko rehabilitacijo je skupnostni center, kjer poskušajo pomagati tistim, ki so doživeli travmo vojne, zdaj pa za tolažbo uporabljajo pse, kot je Bice.

Dekleta in fantje, v starosti od 2 do 18 let so na prvi pogled videti kot šolarji, ki uživajo v pouku. A s seboj nosijo posebne zgodbe, ki so jih doživeli v vojni, ki divja v njihovi domovini.

In prišel je Bice, terapevt, ki maha z repom

V center je prišla Darina Kokozei s psom in rekla otrokom, naj pridejo eden za drugim in ga prosijo, naj naredi trik ali dva. Usedel se je. Iztegnil je taco ali se povaljal po tleh. Sledil je še skupinski objem in Bice si je prislužil nekaj okusnih priboljškov.

Terapevtski pes je več kot 30 minut pustil vsem, da se ga dotikajo in objemajo, ne da bi zalajal. Bilo je, kot da v tistem trenutku ni nič drugega pomembno, kot da ni bilo razloga za skrb. A kot je povedala Darina: »Opazila sem, da se nekateri otroci bojijo glasnejših zvokov, ko na primer nekdo zapre okno ali odpre vodo. A v času, ko so bili z Bicem so se sprostili, a realnost vojne je seveda še vedno tam.«

 

Vir: AP News

error: Kopiranje teksta ni mogoče.