Bolnici z levkemijo terapevtski pes umrl v tovornem delu letala

Še ena zgodba prevažanja psa v potniškem delu letala se je končala tragično. Tokrat sta umrla dva psa, oba francoska buldoga, eden izmed njiju tudi terapevtski pes skrbnice, ki se bori z levkemijo.

Nedavno smo pisali o tem, kako je na letu iz Ukrajine v Kanado umrlo 38 psov. Konec avgusta pa se je nekaj podobnega zgodilo na letu iz Dubaja v Washington. Žrtve niso bile tako številčne, a vsako pasje življenje je velika izguba.

Iz Dubaja je v Washington na zdravljenje potovala Hannah in sicer v družbi dveh psov, Pande in Beluga. Panda je tudi njen terapevtski pes, ki ji pomaga pri boju z boleznijo. Na letališču so Hannah povedali, da kužka presegata dovoljeno težo in bosta tako morala potovati ločeno od nje, v tovornem delu letala. Ker ni imela druge izbire, se je s tem strinjala.

Toda ko so prispeli v Washington, so ji zaposleni povedali tragično vest – oba kužka sta zaradi pomanjkanja kisika poginila.

Hannah in njena družina iščejo pravico po sodni poti. Njen odvetnik je povedal: ”Psi niso prtljaga , so živi družinski člani in v tem konkretnem primeru psi zagotavljajo tudi podporo pri zdravljenju bolnice.” Ostali psi, ki so potovali v tovornem delu letala, so vsi polet normalno preživeli, zato sumijo, da sta Panda in Beluga dejansko bila med prtljago in ne v prostoru, ki je namenjen živalim.

Odvetnik je poudaril še, da glede na to, da je imel Panda tudi uradne dokumente, da je terapevtski pes, bi vsekakor moral biti ob svoji skrbnici.

V družbi Emirates, kjer se je tragedija zgodila, so podali izjavo, da sta psa potovala skladno z vsemi predpisi prevažanja živih živali. Hannah in družini so izrekli sožalje.