Aktualno Pogovor

Intervju: Urban Košak, ki je razvil zdravilo za lajšanje simptomov demence pri psih

Urban Košak s Fakultete za farmacijo v Ljubljani je z ekipo prejel nagrado za novo zdravilo, ki lajša simptome pasje demence, na prestižnem dogodku Biofit.

Z Urbanom Košakom smo se pogovarjali o zdravilu, kdaj ga lahko pričakujemo v uporabi in ali bi lahko z njim lajšali simptome demence tudi pri ljudeh.

Foto: Arhiv Urbana Košaka

Nam za začetek na kratko opišete zdravilo za lajšanje simptomov demence pri psih?

Znaki demence pri ljudeh in pri psih so motnje spomina, učenja in drugih kognitivnih funkcij. Za normalno delovanje teh možganskih funkcij je izjemno pomemben živčni prenašalec acetilholin. Pri bolnikih, ki trpijo za demenco, je v določenih predelih možganov znižana koncentracija tega prenašalca. Če jo povrnemo na normalno raven, lahko lajšamo simptome te bolezni. Učinkovina v našem zdravilu je selektivni zaviralec encima butirilholin esteraze in deluje tako, da prepreči razgradnjo acetilholina v možganih in tako poviša njegovo koncentracijo.

Tudi psi lahko zbolijo za demenco – kako prepoznati znake?

Kakšni so rezultati raziskave na psih?

Pred raziskavo na psih smo našo učinkovino preizkusili na mišjem modelu demence. Izkazalo se je, da naša učinkovina izboljša njihov okvarjeni spomin in učne sposobnosti. Zaradi pozitivnih rezultatov te raziskave smo v sodelovanju s prof. Majdičem in njegovo ekipo z Veterinarske fakultete Univerze v Ljubljani izvedli raziskavo na psih s kognitivno motnjo. Ti ne prepoznajo lastnikov, ne marajo božanja, so agresivni ali plahi, lajajo ponoči in brez vzroka, delujejo zmedeno, hodijo brezciljno, so manj aktivni in imajo »nesreče« v stanovanju. Pri bolnih psih, ki so šest mesecev dvakrat na dan prejemali naše zdravilo, so njihovi lastniki in veterinarji opazili občutno izboljšanje simptomov in kvalitete življenja v primerjavi z bolnimi psi, ki zdravila niso prejemali.

Kdaj lahko pričakujemo, da bo zdravilo na voljo (vsem) psom z demenco?

Ko bo neko farmacevtsko podjetje dobilo dovoljenje za promet z zdravilom in ga začelo prodajati lastnikom psov z demenco. Zdravilo smo patentirali in zdaj iščemo farmacevtsko podjetje, ki ga bo kupilo. Prišli smo do točke, kjer sami ne moremo storiti več nič. Za nadaljnje korake (druga in tretja faza kliničnega preskušanja, registracija zdravila) potrebujemo zelo veliko sredstev. Zdaj je žogica na strani farmacevtskih podjetij, ki morajo v našemu zdravilu prepoznati priložnost za zaslužek. Dokler se to ne zgodi, bo naše zdravilo (zgolj) eksperimentalno zdravljenje.

Bi se omenjeno zdravilo lahko uporabljalo za lajšanje simptomov demence tudi pri ljudeh?

Predvidevam, da bi se lahko, saj sta si demenca pri ljudeh in psih relativno podobni. Da pa bi to dokazali, bi moralo neko farmacevtsko podjetje kupiti naš patent in izvesti nadaljnje korake. Najprej bi bilo potrebno dokončati predklinične raziskave, ki so nujne pred začetkom 1. faze kliničnega preskušanja na zdravih ljudeh. Če bi se izkazalo da je zdravilo varno, bi sledili druga in tretja faza kliničnega preskušanja učinkovitosti na manjšem, in nato še večjem številu bolnikov, zatem pa registracija, pridobitev dovoljenja za promet in prodaja zdravila ljudem z demenco.

error: Kopiranje teksta ni mogoče.