Kaj lahko naredimo, da bo pasje najstništvo bolj prijetno za vse?

29. julija, 2021
Najstništvo je tudi pri psih prav posebno obdobje, o tem smo že pisali. A marsikaj se da storiti, da bo ta čas bolj prijeten za vse vpletene.

Kaj torej lahko naredimo, da bo najstništvo bol prijetno?

SVOJEMU PASJEMU NAJSTNIKU ZAGOTOVITE DOVOLJ SPANJA

Pasji najstniki potrebujejo bistveno več spanja kot odrasel pes. Čez celoten dan bi morali zajeti vsaj 12–14 ur ali več spanja. Težava nastane, ker so pasji najstniki na videz polni energije in se zelo težko umirijo. Razlog za to je dostopnejši sladkor v krvi in način, kako telo izrablja energijo, ki jo zaužije iz hrane. Energija mora biti nenehno prisotna zato, da se možgani lahko razvijejo. Ker so zaradi tega pasji najstniki zelo živahni, se lastniki odločijo za povečanje njihove aktivnosti v upanju, da bodo s tem utrudili in umirili psa. A rezultat je žal drugačen. S povečano fizično aktivnostjo pes porabi vso to energijo za rast mišic namesto za razvoj možganov. S takšno aktivnostjo dobimo vedno večjega pasjega atleta, ki smo mu vedno težje kos. Sicer dobimo utrujenega psa, ki bo kratek čas miroval, a posledično se bo težje učil in slabše spal. Utrujeno telo ni nujno umirjen um! Pri veliki fizični aktivnosti se sprošča kortizol (stresni hormon), ki povzroči to, da pes ne more spati. Premalo spanca posledično vodi v večjo razdražljivost, kar s seboj prinese slabše vedenjske odločitve oz. reakcije čez dan. Spanec je zelo pomembna zadeva, saj se med kakovostnim spanjem razvijajo možgani in regenerira telo. Zato, da pes lahko dobro spi, potrebuje veliko umirjene aktivnosti.

MENTALNE AKTIVNOSTI

Pasji nos je izredno dobro razvit. V bistvu je pasji nos pasja super moč. Mentalna aktivnost porabi ogromno energije, saj že 10–15 min intenzivnega vohanja psa bolj utrudi kot tek, 2-urni sprehod ali divjanje z drugimi psi. Posledično pa zaradi povečanega sproščanja serotonina in dopamina (hormona sreče), ki se sproščata ob mentalni aktivnosti, pes bolje spi, je bolj zadovoljen in izbira boljše odločitve. Raje kot veliko divjanja svojemu pasjemu najstniku privoščite ovohavanje tal, iskanje predmetov, iskanje točno določenega vonja, iskanje priboljškov v travi …

OPAZOVANJE OKOLICE

V času adolescence psi potrebujejo veliko dogajanja in novosti. Zato je dobro, da se na sprehod odpravimo vedno na novo lokacijo, saj s tem pokrijemo vse elemente dobrega sprehoda. Pes lahko raziskuje, ovohava, opazuje, in ker je nekaj novega, mu nikakor ni dolgčas. Pes se bo zagotovo iz takšnega sprehoda vrnil bolj utrujen kot iz tistih vedno istih poti, ki jih pozna. Dobro je, da so sprehodi kratki in jih izvajamo večkrat v dnevu.

DRUŽENJE

Psi so socialna bitja, kar pa ne pomeni samo igre z drugimi psi, ampak biti z drugimi psi. Dobro je, da svojemu pasjemu prijatelju občasno omogočimo druženje tudi z drugimi psi. Vendar namesto divje igre in preganjanja raje izberite skupne sprehode, kjer se bosta psa družila in tako posledično bolj umirjeno tudi družila.

Če boste upoštevali zgornje nasvete, bo pasje odraščanje zagotovo prijetnejše za oba. Pes bo razvil manj neželenih vedenj, bo bolj sproščen, stabilnejši in vaš odnos s psom se bo zagotovo še bolj okrepil.

Preberite še: Kdaj pes postane najstnik?

Kdaj pes postane najstnik?