Težave pasjih najstnikov

10. julija, 2021
Pasji najstniki so posebni. Soočajo se s kupom težav in zanje niso sami krivi. Pomembno je, da to obdobje skuša razumeti tudi skrbnik.

Katere pa so najbolj pogoste težave pasjih najstnikov?

  • Manjša poslušnost

Ena izmed bolj izstopajočih je ta, da postanejo mladi psi manj poslušni v smislu, da se ne odzivajo več toliko na vse naše znake, ki so jih prej poznali. Primer: ne pridejo več na naš klic, okolica je mnogo bolj zanimiva kot mi, zmanjšana želja po sodelovanju z nami, slabši odnosi z drugimi psi …

  • Pes začne uhajati od doma

Druga težava, ki se v tem obdobju začne izrazito pojavljati (ne pri vseh, a je pri večini kar zelo pogost pojav), je ta, da začnejo psi uhajati od doma. To je sicer njihovo normalno vedenje (za nas seveda ni v redu, a je zanje normalno) v obdobju odraščanja. V svojem naravnem okolju psi v tem obdobju zapustijo svoje leglo (starše ter ostale bratce in sestrice) in začnejo iskati svojo družino, partnerja, s katerim si bodo ustvarili družino. Torej je to iz stališča psa popolnoma normalen proces. Je pa na primer to obdobje dobro izkoristiti za navajanje psa na samoto, saj v tem obdobju pes ni več naša senca. Ni več toliko prilepljen na nas, saj želi postati samostojnejši.

  • Razdražljivost

Še ena težava, ki se pogosto pojavlja v najstniškem obdobju, je razdražljivost. Zaradi hormonalnih sprememb psi težje nadzirajo čustvene odzive. Zato lahko v tem obdobju prihaja tudi do agresivnih izbruhov, če delujemo v nasprotju s pasjimi potrebami. Zelo pogosto vedenje, ki se tukaj pojavlja, je grizenje.

  • Neješčost

Zelo pogosta težava v najstniškem obdobju je tudi neješčost, ki se pogosteje kaže pri nekastriranih samcih, saj testosteron med drugim pri tem igra kar veliko vlogo. Toda splošno je neješčost vezana na to, da se pes v obdobju adolescence hitreje naveliča stvari. Kar na enkrat pridemo do tega, da mu hrana, ki jo je do zdaj z veseljem jedel, jutri sploh ne diši več.

Nina Jerot iz vadbene klinike za pse CoolDog (Celoten prispevek si lahko preberete v aktualni številki revije Moj pes)