Kako bo reagiral pes v primeru potresa (in kako se pripraviti)?

17. februarja, 2023

Najbrž veste, kaj morate storiti v primeru potresa. Kaj pa bi storil vaš pes? Nekateri so mnenja, da živali zaznajo potres pred nami, toda kako bodo reagirale na tresenje?

Ponavadi živali, ko so prestrašene, želijo zbežati na varno. Ker je pes v strahu zmožen ugriza, ga ne poskušajte zadržati na silo.

Če pride do potresa, ko ste s psom na sprehodu, se spustite na tla in splazite na odprto območje, kjer vas ne more zadeti porušena stavba. Pes bo verjetno ob tresenju tal v paniki, držite povodec kolikor močno lahko. Če ga morate spustiti, se zavedajte, da so živali zelo dobre v tem, da najdejo varno skrivališče. Takoj, ko tresenje preneha, ga iščite.

Če ste v času potresa doma, pustite psu (ali mačku), da sam najde svoje zavetje. Mački se verjetno ne bodo pustili dvigniti med potresom, nekateri psi bodo to morda dovolili. Če imate svojo žival v naročju, se z njo splazite pod masivno mizo, pokrijte si glavo in vrat, držite se noge mize. Če žival hoče iz vašega objema in grize, jo spustite, da si najde svoje zavetje.

Kako se pripraviti na morebiten potres?

Najbolje je, da ste na možnost potresa – in posledic, pripravljeni. Zelo pomembno je, da ima vaš pes ali maček mikročip. Morda tudi kakšno od sledilnih ovratnic ali pripomočkov za sledenje. Ponovno preverite, kako ohlapna je ovratnica ali oprsnic – da se žival v paniki kje ne zatakne. Opremite jo s svojimi podatki. Pripravite si tudi zalogo in vse potrebno za morebitno evakuacijo.

Največja naložba v varnost v takih primerih pa je vzgoja in učenje – da se pes ali maček odzoveta na vaše klice, da sta socializirana in si upata do drugih ljudi ter da poznata bližnjo okolico.