Kako odgovoren lastnik poskrbi za svojega psa? (odgovarja Kinološko društvo)

27. februarja, 2023

Februar je posvečen vsem odgovornim lastnikom psov, ki se zavedate svoje odgovornosti, da se vaš štirinožni prijatelj počuti, kar se le da prijetno in v popolnosti uživa življenje.

Kinološko društvo Slovenska Bistrica je v ta namen pripravilo nekaj nasvetov, ki so vam lahko v opomnik, na kaj vse morate biti pozorni, kot odgovoren lastnik psa.

Odgovornost do psa se začne že pred samim nakupom ali posvojitvijo

Najprej se morate sami pri sebi vprašati, koliko časa ste vsak dan pripravljeni nameniti psu. Vam služba, družina in okolica dopuščajo čas, ki ste ga dolžni dati psu, če se zanj odločite. Zelo pomembno je, da psa ne kupite samo zato, ker si ga želi otrok. Konec koncev je odrasla oseba odgovorna za psa in pes bo slej kot prej vaša odgovornost.

Zelo pomembno je, preden se odločite za določeno pasmo, da si o njej že pred nakupom preberete podrobnosti. Enako velja za križance določenih pasem, ki so lahko še zahtevnejši za vzgojo, saj se v njih pretaka genetika več pasemskih značilnosti. Predvsem morate vedeti, kaj od določene pasme pričakovati, kakšne so potrebe po gibanju, socializaciji, ali so podvrženi določenim boleznim, kako zahtevna je nega. V znanju je moč in več kot veste pred samim nakupom/posvojitvijo psa lažje vam je takrat, ko psa pripeljete domov.

Socializacija psa

Že v zgodnjem obdobju, ko mladička pripeljete domov, je pomembno, da se čim prej začne njegova socializacija. Vaša dolžnost je, da mu svet, v katerega ste ga sprejeli, predstavite na način, ki ga bo brez strahu in negativnih posledic za nadaljnje življenje, dojel in sprejel.

Pomembno v zgodnjem obdobju je, da socializacija poteka brez stresa in brez prisile. Najbolje skozi igro, sprehode in pozitivno motivacijo. Če sami nimate dovolj znanja, ne veste ali ga vzgajate pravilno je pomembno, da se obrnete na lokalno kinološko društvo, kjer vas bodo inštruktorji popeljali čez prve mesece skupnega bivanja.

Različne aktivnosti

Če imate aktivnega, delovnega psa, se morate zavedati, da bodo vaši dnevi videti nekako tako, da boste svoj dom od znotraj videli bolj poredko. Že zgodaj zjutraj, navadno pred službo, je treba psa sprehoditi, nahraniti in počakati da opravi vse potrebe.

Ko se po dolgem delovnem dnevu vrnete domov, pa vas bo vaš repek že priganjal, ker potrebuje ponovno sprehod in igro, da pokuri vso energijo, ki se je nakopičila, medtem ko ste vi pridno delali. In ja vse je nekoliko lažje z družnimi psi, kar pa ne pomeni, da ne potrebujejo vsakodnevnih sprehodov, igre, druženja. Le v manjšem obsegu.

Bivalni prostor

Vsak pes ima rad svoj mir. Zelo pomembno je, da ima svoj kotiček (hišni boks, zunanji boks, postelja v kotu sobe), kamor se lahko umakne, ko želi biti sam. Še posebej je takšen pasji kotiček pomemben takrat, ko kuža sobiva z mlajšimi otroki.

Najpomembnejše pa je, da psa in otroka nikoli ne pustite sama, brez nadzora odrasle osebe. Kaj hitro lahko pride do nesreče. Seveda je pomembno, da bivalni prostor prilagodite potrebam psa.

Če imate psa z gostim kožuhom, debelo poddlako je prav, da mu omogočite bivanje zunaj. Tak pes se pozimi v ogrevanem prostoru na 23 stopinj ne bo počutil najbolje. Prav tako pa se morate zavedati, da kratkodlakega psa brez poddlake, pozimi ne morete imeti zunaj. V poletnih mesecih pa morate tako enim kot drugim zagotoviti možnost sence čez celi dan.

Psom, ki živijo zunaj, morate urediti primerno zavetje. Prav je, da je uta, kjer spijo, dovolj izolirana, da je postavljena v prostor tam, kjer je najmanj vetra in kjer je ne namaka dež.

Primerna nega

Tako kot bivalni prostor je tudi nega odvisna od samega pasemskega tipa psa. Več in daljšo, kot ima pes dlako, več imate dela z njim. Kožuh je potrebno redno razčesevati, kopati in pri določenih pasmah tudi ostriči. Če vsega naštetega ne boste naredili sami, je psa treba odpeljati k pasjemu frizerju, ki psa uredi, kot je treba. Vse to pa lahko vodi v velike finančne stroške.

Prehrana

Izbira pravilne prehrane za vašega psa je zelo pomembna. Glede prehranjevanja se je najboljše posvetovati že ob prvem obisku veterinarja. O pravilnem prehranjevanju lahko veliko izveste tudi v pasji šoli. Dandanes je zelo pogosto, da so psi predebeli, kar je posledica kakovostne, kalorične hrane, ki je na voljo na trgu ter premalo gibanja. Kot odgovoren lastnik morate biti na to zelo pozorni. S previsokim vnosom kalorij v pasje telo, psu ne naredite nobene usluge, kvečjemu mu škodujete. Zaradi prevelike teže so preobremenjeni sklepi, kosti, srce, kar vodi v razvoj kasnejših resnih obolenj. Zato se ne dovolite pretentati velikim pasjim očem in milemu pogledu, ko prosijo za priboljške.

Skrb za zdravje

Seveda vse bolezni niso povezane s pasemskimi značilnostmi. Poškodbe pa lahko doletijo vsakega psa. Zato morate biti pripravljeni tudi na bolj ali manj redne obske pri veterinarju, kar je seveda povezano z visokimi veterinarskimi stroški. Zato je odgovorno, da pse kupujete pri odgovornih vzrediteljih. Le-ti imajo opravljena vsa slikanja, DNK teste, hkrati imajo samci in samice vzrejna dovoljenja. Prednike takih psov lahko preverite za več generacij nazaj.

Zelo pomembno je, da ne nasedate oglasom, ki ponujajo poceni pasemske pse. Pasemski pes ima visoko ceno zaradi vseh navedenih testov, mladiči so hranjeni s kakovostno hrano, so socializirani, vanje je vloženo že precej dela. Medtem ko so lahko poceni psi iz množične pasje proizvodnje, brez poznanega ozadja, kjer psice rojevajo leglo za leglom. Zato se kot odgovorni lastnik psa nakupom iz takih legel izogibajte.

Finančni stroški

Zavedajte se, da sam strošek nakupa/posvojitve psa verjetno ne bo največji strošek, ki vas bo doletel. Vedno se morate vprašati ali ste za žival, ki bo prišla k vam sposobni finančno poskrbeti. Vse navedene postavke od socializacije dalje so povezane z določenimi finančnimi stroški. Če se vam pri katerikoli postavki zatakne in niste prepričani, da boste lahko za psa primerno poskrbeli, je verjetno bolje, da psa ne kupite/posvojite.