Ko bo karantene konec, bo trpelo veliko psov

V času karantene ima večina psov toliko pozornosti in človeške družbe, kot že dolgo ne. Zato strokovnjaki opozarjajo, da se lahko, ko se izredne razmere končajo, pojavi ločitvena tesnoba pri psih.

Ko se bo karantena končala in bo večina počasi pričela živeti svoje staro življenje, hoditi v službo, šolo, vrtec … bodo največji šok doživeli psi. Kar naenkrat bo hiša spet prazna, njemu pa ne bo prav nič jasno, kaj se dogaja. Pojavi se ločitvena tesnoba.

”Psi so v tem času preživeli ogromno kakovostnega časa s svojo družino in lahko pride do trpljenja, ko bodo družinski člani zopet odšli v službe in na delo,” je dejal ameriški strokovnjak za živali, dr. Roger Mugford. In še, da se ta stres lahko odraža na najrazličnejše načine, od žvečenja pohištva, lajanja, opravljanja potrebe po hiši in celo samopoškodovanja.

Zato je pomembno, da se psa prične na življenje, ki prihaja, navajati že danes. ”Ločite se od psa za 30 minut nekajkrat na dan,” svetuje dr. Mugford. In prehod v staro novo življenje bo lažji za vse.