Korona virus na Kitajskem pušča za seboj mnogo brezdomnih živali

10. marca, 2020
Živalovarstvene organizacije s Kitajske sporočajo, da korona virus za seboj pušča mnogo brezdomnih živali. Zanje se borijo z vsemi močmi.

Pasji skrbniki, ki so zboleli za novim korona virusom ali tisti, ki so se znašli v karanteni, za seboj puščajo številne domače živali. ”Ta mesec sem rešil ogromno psov, največ takih, ki so jih zapustili skrbniki”, je povedal eden izmed prostovoljcev organizacije Furry Angels Heaven, ki deluje prav v osrčju izbruha virusa, v Wuhanu. Ena izmed pasjih skrbnic, ki ima korona virus, je imela doma denimo kar 35 psov in 28 mačk, saj je pomagala lokalnemu zavetišču.

”Tukaj je situacija zelo slaba. Ne smemo ven in bojim se, da bodo moji psi in mački kmalu brez hrane. Če zbolim jaz ali moja družina, bodo policisti vse živali ubili,” je še povedal prostovoljec. Upa, da bo karantena kmalu odpravljena, saj bodo živali šele tedaj na voljo za posvojitev.

Na spletu se vrstijo tudi obupani ‘kriki’ pasjih in mačjih skrbnikov, ki so v karanteni ali bolnišnici, njihovi mački ali psi pa so ostali v stanovanjih. ”Veliko jih je že izstradalo do smrti, vseh ne moremo rešiti. Podjetja so zaprta, ulice so prazne, zato uličnih psov nihče ne hrani,” pravi prostovoljec, hkrati pa doda, da so prostovoljci v tem težkem položaju združili moči, kot še nikoli, da rešijo čimveč živali.

O korona virusu je sicer še mnogo neznanega – najprej so strokovnjaki zatrjevali, da ni prenosljiv s človeka na psa. Nato so na Kitajskem potrdili okužbo psa … 

Š.Š.