Kratkoglave pasme tudi do 17-krat več možnosti za toplotni udar

24. junija, 2020
Študija je pokazala, da imajo t.i. kratkoglave ali brahicefalične pasme tudi do 17-krat več možnosti za toplotni udar v primerjavi z ostalimi pasmami psov.

Raziskovalci iz Nottingam Trent University and the Royal Veterinary College so v študijo vključili več kot 900.000 psov po vsej Veliki Britaniji. Več kot 1200 izmed njih je v času študije prejelo veterinarsko pomoč zaradi toplotnega udara. Kot pravijo raziskovalci, pa je to le vrh ledene gore, kajti ogromno skrbnikov psov ne odpelje k veterinarju ob toplotnem udaru. Mnogo psov, ki so doživeli toplotni udar, je bilo je bilo t.i. kratkoglave pasme.

Za primerjalno pasmo v študiji so izbrali labradorca, najbolj priljubljeno pasmo v Veliki Britaniji. Podali so splošno oceno, da imajo ‘kratkogobčne’ pasme na splošno še enkrat več možnosti za toplotni udar. Bolj šokantni pa so podatki znotraj posameznih pasem. Ugotovili so, da ima buldog kar 14-krat več možnosti za toplotni udar kot labradorec, čov čov pa spada med najbolj ranljive in ima kar 17-krat več možnosti. Na tretjem mestu je francoski buldog, ki 6-krat pogosteje doživi toplotni udar.

Raziskovalci so poudarili, da je vedno večja priljubljenost tovrstnih pasem zelo nevarna in zaskrbljujoča, sploh če upoštevamo posledice klimatskih sprememb in vedno višje temperature.

Raziskovalci so ugotovili tudi, da zaradi toplotnega udara umre eden od sedmih psov. Raziskavo so izvedli v okviru njihove akcije, s katero opozarjajo na to, da psi v vročih avtomobilih umirajo.

O problematiki ekstremne vzreje in kaj ta pomeni predvsem za brahicefalične pasme so pred nekaj leti z iniciativo #KomajDiham pričele tudi nekatere veterinarke. O tem, kako prepoznamo brahicefalični sindrom, pa smo pisali tukaj.