Iniciativa, ki ozavešča o problematiki ekstremne vzreje

17. oktobra, 2019
Shutterstock.com
Pred kratkim je veterinarka Andreja Kastelic Hrček, s katero smo se pogovarjali, še z dvema kolegicama začela z iniciativo #KomajDiham.

Veterinarke opozarjajo in ozaveščajo o problematiki ekstremne vzreje. Pri tem so v ospredju psi brahicefaličnih pasem. Kratkoglave pasme so pasme psov s kratkimi gobčki – sem spadajo mops, francoski buldog, angleški buldog, shih-tzu, pekinezer, japonski čin, bokser in bostonski terier.

Te pasme so ustvarili, ker s svojim potisnjenim gobčkom in velikimi očmi spominjajo na človeški, predvsem otroški obraz. Ljudem je to psihološko simpatično in privlačno, toda velik davek plačujejo živali. Več kot polovica predstavnikov teh pasem se bori s t. i. brahicefaličnim respiratornim obstruktivnim sindromom.

Po spletu kroži ogromno posnetkov posrečenih mopsov in buldogov, ki tako simpatično smrčijo. V resnici je to znak omenjenega sindroma, in medtem ko se opazovalci zabavajo ob posnetku, se pes v resnici hudo muči in duši.

Zato je pomembno, kot poudarja sogovornica, da se o tej tematiki naglas ozavešča. Smisel omenjene iniciative je lastnikom povedati, kakšne so težave teh pasem in kako jih prepoznati, dolgoročen cilj pa je doseči, da bi se s selekcijo izbiralo primerne živali, ki nimajo zdravstvenih težav.

Iniciativo lahko spremljate na www.facebook.com/KomajDiham/