Aktualno

Na odboru MKGP sprejet predlog, da mora biti pes na vodilo privezan z oprsnico in ne z ovratnico

Pred dvema dnevoma so na 30. redni seji Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano drugič obravnavali Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaščiti živali.

Tokrat so bili prisotni predlaganim spremembam precej bolj naklonjeni, saj ni bil nihče proti, 14 članov odbora pa je spremembe podprlo.

Že večkrat smo pisali, kaj prinašajo predlagane spremembe (tukaj si lahko preberete), razveselili smo se tudi pred nekaj dnevi dodane vrstice, da bodo električne ovratnice z novim zakonom prepovedane.

Tik pred 30. sejo je amandma priložila tudi Poslanska skupina Levica in sicer, da mora biti pes na vodilo privezan z oprsnico in ne klasično ovratnico, ki pri dolgotrajni uporabi lahko povzroča poškodbe.

Miran Ačko, predstavnik Veterinarske zbornice Slovenije je o spremembah zakona na seji povedal, da se Veterinarska zbornica načeloma s predlogi ministrstva strinja. So pa podali tudi nekatere predloge, ki niso bili upoštevani. Izpostavil je, da so želeli, da se doda kot prepovedana vzreja funkcionalno nezdravih živali: ”Gre seveda za pasme, kar v tem trenutku ni bilo regulirano. V trenutno veljavni različici ni člena, ki bi opredeljeval vzrejo funkcionalno zdravih živali, upoštevajoč tudi zahteve glede dobrega počutja živali. Na področju vzreje psov in mačk prihaja do tako imenovane ekstremne vzreje – torej selekcije na določen izgled, na primer, potlačen gobec, sploščen hrbet, izbuljene oči, kožne gube, okrogla lobanja – do te mere, da to povzroča trpljenje živali. Do povečanega povpraševanja po tovrstnih živalih prihaja zaradi pomanjkanja osveščenosti ljudi in pomanjkanja natančnejše regulative. Z vzrejo nezdravih fenotipov in genotipov sta resno ogrožena zdravje in dobrobit živali,” je povedal Ačko.

Na Veterinarski zbornici so predlagali tudi, da morajo skrbniki psov in mačk zagotoviti redni letni pregled svoje živali. ”To utemeljujemo z dejstvom, da se velikokrat zgodi, da te živali niso ustrezno pregledane, živijo v neustreznih razmerah, in s tem se omogoča tudi nenadzorovano širjenje zoonoz, kot so ehinokokoza in ostale parazitoze, leptospiroza.”

Kot je še povedal Ačko, sta to dva temeljna predloga, za katere so želeli, da se vključita v spremembe Zakona o živalih.

error: Kopiranje teksta ni mogoče.