Aktualno

Vlada sprejela predlog sprememb zakona o zaščiti živali: prepovedano privezovanje, usmrtitve zdravih psov v zavetiščih …

Včeraj smo poročali, da je z 8 glasovi proti ‘padel’ predlog novega zakona o zaščiti živali, ki ga je predlagala stranka SD. Svoj predlog sprememb tega zakona pa je, prav tako včeraj, predstavila vlada.

Vlada je včeraj določila (in sprejela) besedilo predloga novele zakona o zaščiti živali, ki jo je predstavil minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Jože Podgoršek, ki je poudaril, da gre za pomemben napredek na tem področju.

Kaj prinaša novela zakona? Kot je dejal minister – predvsem odgovorno lastništvo domačih živali, ki jo je potrebno povečati.

  • Določanje sledljivosti psa – obvezno označevanje pasjih mladičev do 8. tedna starosti in pri prodaji psov obvezna navedba čipa tudi v oglasih.
  • Pri mačkah se uvaja prostovoljno čipiranje, kadar želi lastnik jasno dokazovati lastništvo.
  • Uvaja se zahteva po obveznih osnovnih znanjih glede potreb in oskrbe živali – vendar pa bo to zahtevano šele tedaj, ko bo pri posamezniku ugotovljena kršitev.
  • Privezovanje psov bo prepovedano oz. dovoljeno v točno določenih okoliščinah (ko peljemo psa k veterinarju, na sprehodu …). Bodo pa lahko psi še vedno privezani na kmetijah, kjer psi opravljajo nalogo varovanja premoženja. Veriga bi morala biti dolga vsaj 5 metrov in psu omogočati najmanj štiri metre gibanja v obe smeri.
  • Prepoved usmrtitve zdravih zapuščenih psov po 30 dneh v zavetišču, z morebitnimi izjemami ob boleznih.
  • Predlog omejuje tudi posedovanje eksotičnih vrst živali, oblikovan bo seznam dovoljenih in prepovedanih živali. Prepovedane bodo lahko samo v živalskih vrtovih.
  • Zakon določa nosilca stroškov zapuščenih živali (novost!) – prvih 30 dni strošek nosi občina, do 4. meseca zavetišče, potem od 120. dne naprej pa strošek nosi država.

O spremembah, ki se obetajo na področju varstva živali in kdaj (če) bodo stopile v veljavo, vas bomo redno obveščali.

S spremembami, čeprav majhnimi pa nam nekoč, morda vendarle uspe izboljšati življenje številnim psom in mucam, ki se znajdejo v stiski.

 

 

 

 

 

 

 

 

error: Kopiranje teksta ni mogoče.