Aktualno

Zavrnjen predlog novega Zakona o zaščiti živali, ki so ga predlagali v SD

Danes je na seji Odbora za kmetijstvo 8 poslancev ZAVRNILO predlog o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaščiti hišnih živali, ki ga je pred nekaj meseci na Državni zbor vložila poslanska skupina SD (Meira Hot).

Še vedno bomo lahko priča žalostnim prizorom psov, ki so celo življenje priklenjeni na verigo ali zaprti v boksih, brez ustrezne oskrbe. Še vedno si bomo lahko postavljali vprašanja, kako bi lahko pomagali vsem tem nič krivim psom, ki jih njihovi skrbniki obsodijo za zločin, ki ga nikoli niso storili in jih doživljenjsko priklenejo na verige. Še vedno bomo lahko le nemočno opazovali krivico, ki se jim dogaja vsak dan.

Če bi se teh osem poslancev zavedalo, da to niso zgolj psi, ki služijo svojemu namenu, za varovanje premoženja, temveč so to bitja z dušo in srcem, ne bi nikoli imeli srca pritisniti na gumb »proti«.

Vsa spoznanja, ki so se zadnja desetletja tudi preko raziskav potrjevala, nakazujejo na izjemne sposobnosti psov in njihove potrebe, kažejo na to, da pes za svoj zdrav obstoj potrebuje gibanje, druženje, socializacijo in nenazadnje ljubezen.

Kakovost bivanja psa v naši državi, glede na odločitev 8 poslancev, ni bistvenega pomena. Psi bodo tako še vedno veljali za tretjerazredne člane družbe, ki jih lahko lastnik izkorišča za svoje potrebe. Pri tem pa se ne ozira na dejanske potrebe psa. Psi na verigah trpijo in so prikrajšani za nešteto dobrin v življenju. Življenje na verigi je životarjenje, to ni življenje! Živeti pomeni dihati svež zrak, uživati v naravi, vohati, se igrati in odkrivati nove dogodivščine in živeti v družbi ljudi. Živeti pomeni biti srečen. Noben pes na verigi ali v boksu, ki leži nekje na robu dvorišča ne more biti srečen. Njihovo življenje predstavlja nenehno hrepenenje po vsem tistem, za kar so celo življenje prikrajšani. Danes jim je osem poslancev nadelo še močnejše verige in zdi se, da jih bomo le s težavo nekoč morda celo uspeli prerezati. Do takrat pa bodo oni potrpežljivo čakali, da se človeštvo zbudi v empatijo, ki je očitno še vedno ni.

Katjuša Rajovec, Zavod Muri

error: Kopiranje teksta ni mogoče.