Nakup nerodovniškega psa – podpiranje trpljenja

17. maja, 2021
Nakup nerodovniškega psa - podpiranje trpljenja
Minevajo skoraj štiri leta od največjega odvzema psov s strani veterinarske inšpekcije pri nas. Na naslovu v okoli Žužemberka je bilo odvzetih 77 psov, podobnih pasmi čivave.

Psi so živeli v grozljivih razmerah, imeli so garje, bolhe, bili so polni notranjih parazitov. Večina je bila v slabem zdravstvenem stanju, ena izmed psičk je imela zastarel zlom tačke. Verjetno ni potrebno posebej navajati, da so bili psi tudi vedenjsko precej prestrašeni in nesocializirani. Zaradi obsežnega števila odvzetih psov so bili le-ti nameščeni v tri zavetišča.

Podobni odvzemi so se že zgodili pri nas, pogosto se zgodijo, kadar so preprodajalci na poti preko naše države v tujino. Takrat se vsa zavetišča soočajo s podobno »težavo«, to je naval potencialnih posvojiteljev za zasežene pse, ki so podobni določenim pasmam.

Žal smo ljudje še vedno v večini vizualna bitja, ki pogosto ne vidimo ozadja. Psi iz pasjih farm, ki živijo v izjemno slabih higienskih razmerah, imajo ponavadi vrsto zdravstvenih težav. Poleg tega parjenje genetsko nesprejemljivih psov lahko v kasnejšem obdobju povzroči genetsko pogojene bolezni.

Z nakupom psov, podobnih določenim pasmam, brez rodovnika, podpiramo t.i. rejca, ki nima ustreznih dovoljenj in znanja za kakovostno oskrbo psov. Kupci so tako zelo zaslepljeni z nizko ceno mladičev in njihovim lepim videzom, da spregledajo trpljenje, ki se dogaja v ozadju. Z izgovorom ,da so želeli s takim nakupom rešiti mladiča pa kažejo na primitivno razmišljanje. Z nakupom morda res rešijo enega mladiča, v trpljenje pa pahnejo vse tiste, ki tam ostanejo in tiste, ki bodo še prišli. Kot je to znano v potrošništvu, povpraševanje ustvarja ponudbo. Z vsakim povpraševanjem in nakupom mladičev kupci vzdržujejo verigo trpljenja. Čas je, da jo prekinemo, kar lahko storimo že s tem, da se odločimo za posvojitev psa. Na pravega je ponavadi potrebno počakati dlje časa, vendar takrat, ko pride pravi čas, vemo, da je to pravi kosmati prijatelj za nas. Nakup psa pa naj bo vedno opravljen izključno pri registriranih vzrediteljih, ki v svoje delo vlagajo čas, energijo in denar. In kar je najpomembneje – za svoje pse skrbijo, kot se spodobi.

V Sloveniji pasjih farm ni, je pa dvoriščna vzreja

Katjuša Rajovec, Zavod Muri