Nerodovniški psi – kakšno bo njihovo življenje čez nekaj let?

8. februarja, 2022
Katjuša Rajovec, Zavod Muri

Počasi se približuje čas pomladi, ki pomeni tudi čas kotitev novih pasjih mladičkov. Le kdo se lahko upre iskrivemu pogledu majhnih puhastih kepic, ki razposajeno skačejo naokoli? Sliši se kot v pravljici, pa temu ni vedno tako.

Vsaj kadar govorimo o leglu pasjih mladičev brez rodovnika, ne. Navkljub temu, da se je spremenil Zakon o zaščiti hišnih živali, je v zadnjem času še vedno zaznati neodgovornost skrbnikov psov, ki ne poskrbijo za sterilizacijo in kastracijo.

Neodgovorno razmnoževanje

Posledično se zgodi, da psička postane breja. Pasjih mladičev t.i. dvoriščne vzreje navadno ni težko oddati, vendar, ali se ob tem sploh vprašamo, kakšno bo njihovo življenje čez nekaj let? Ti psi lahko pristanejo privezani na verigi, nenehno zaprti v boksu ali celo ustrahovani.

Čeprav se nam morda v tistem trenutku zdi človek povsem navdušen nad majhno kosmato kepico, se lahko ob pojavu vedenjskih težav, odnos do psa ob neznanju precej spremeni.

Glavni krivec za nastalo situacijo je ravno tisti, ki pse neodgovorno razmnožuje in oddaja, brez sledljivosti potomcev, brez ustrezne dokumentacije.

Nenazadnje pa je tovrstno razmnoževanje psov, neodgovorno tudi iz vidika polnih zavetišč za brezdomne živali pri nas. Sterilizacija oziroma kastracija sta enostavna rutinska posega, ki se ju v življenju psa opravi le enkrat. S tem dejanjem pa postane skrbnik del rešitve, ne problema brezdomnih živali.

 

Kastracija psov v zavetišču – zavetišča bi morala biti vzgled, pa temu velikokrat ni tako

Nizozemska uradno prva država brez uličnih psov