Aktualno

Nov zakon o živalih predvideva strožja pravila glede lastništva nad eksotičnimi živalmi

Obetajo se spremembe zakona o zaščiti živali, ki prinašajo novosti tudi na področju eksotičnih živali. Te bodo po novem omejevale lastništvo eksotičnih živali.

Kot smo že objavili, smo morda tokrat po številnih letih končno blizu spremembam že precej zastarelega zakona o zaščiti živali.

Spremembe vključujejo tudi lastništvo nad eksotičnimi živalmi. Pripravlja se seznam dovoljenih in prepovedanih živali – slednje bodo lahko zgolj in samo v živalskih vrtovih, nič več pa po zasebnih domovih.

O tem, kako (ne)sprejemljivo je lastništvo (določenih) eksotičnih živali, je bilo napisanega že veliko. Tudi v smeri, da je to področje premalo regulirano. Eksotične živali v ujetništvu velikokrat trpijo.

Takole so zapisali v Društvu za dobrobit živali AniMa  na svoji spletni strani:

”Eksotične živali so živa čuteča bitja s svojimi telesnimi, psihološkimi, okoljskimi in drugimi potrebami, ki jim jih človek v ujetništvu težko zadovolji. V nepravih rokah je ogroženo življenje živali, ob neizkušenem skrbniku pa je lahko žival tudi nevarna, saj nas z ugrizom lahko zaznamujejo tako želva, hrček in legvan kot kača.”

error: Kopiranje teksta ni mogoče.