Aktualno

Pozor, cianotoksini v Glinščici ob Poti spominov

Raziskovalci Nacionalnega biološkega inštituta so zaznali potencialno strupene cianobakterije ob sprehajalni poti v Ljubljani, kjer do zdaj še niso bile zabeležene.

“Pred kratkim smo dobili klic domačina iz Ljubljane. Skrbelo ga je zdravje njegovega psa, ki redno čofota po potoku Glinščica ob Poti spominov in tovarištva na Brdu; tam je bila namreč prisotna gošča na vodni površini, ki se je vidno penila. Še isti dan smo skočili preveriti stanje in pod mikroskopom smo prepoznali veliko količino cianobakterij,” so sporočili.

Ker na podlagi zunanjih značilnosti ni mogoče vedeti, ali so strupene ali ne, so pogledali še njihov genetski zapis. “Izkazalo se je, da nosijo gene za proizvodnjo cianotoksinov – to pomeni, da so res lahko strupene. Če so v tistem trenutku proizvajale toksine, še ni znano, bodo pa na to odgovorile nadaljnje analize,” še povedo na NIB.

Na tej lokaciji ob najbolj priljubljeni sprehajalni poti v prestolnici, strupenih cianobakterij niso zaznali še nikoli prej. Glinščico so zato dodali na zemljevid območij s tveganjem, kjer je trenutno označena z rdečo barvo, zato odsvetujemo neposredne stike z vodo. Stanje pa se, kot še pojasnjujejo, lahko hitro spreminja, predvsem ob nevihtah, ki so napovedane v teh poletnih dneh.

Tu lahko spremljate interaktivni zemljevid.

Nasveti Moj pes

Poglej vse nasvete

error: Kopiranje teksta ni mogoče.