Privajanje psa na vožnjo z avtom: 7 korakov

24. avgusta, 2020
Zelo pohvalno je, da čedalje več skrbnikov svoje pse vključuje v življenje. Psi nas spremljajo vsepovsod, zato je pomembno, da jim vožnja z avtom ne predstavlja težav.

Pes ni več le čuvaj oz. nekdo, ki je lahko le pri hiši. Postal je nekaj več, postal je naš spremljevalec, družinski član, prijatelj,… Nekdo, ki je ob nas tudi na izletih, potovanjih, dopustih, piknikih,… Seveda pa potrebuje tudi ustrezno veterinarsko oskrbo in kvaliteten tečaj pasje vzgoje, kamor ga bo (poleg ostalih destinacij), skoraj zagotovo potrebno peljati z avtomobilom. Vožnja pa za nekatere pse in njihove skrbnike predstavlja veliko težavo.

Tudi na avto in vožnjo je potrebno psa postopoma in skozi pozitivno izkušnjo navaditi. Nekateri psi brez težav in posebnega navajanja sprejmejo avto in vožnjo, drugi pa lahko imajo zaradi različnih vzrokov velik odpor, kar seveda oteži naše in pasje življenje.

Pred samimi vožnjami pa moramo psu v avtomobilu določiti varen kotiček, kjer bo nastanjen med vožnjo. Na tem mestu je potrebno upoštevati pravila ter varnost vseh udeleženih v prometu.

Na kakšne načine lahko vozimo psa v avtomobilu?

 • Na zadnjih sedežih, kjer je pripet na oprsnico z varnostnim pasom.
 • V prtljažniku, ki je od ostalega dela avtomobila ločen s pregradno mrežo.
 • V transportnem boksu, ki je lahko ustrezno fiksiran v različnih delih avtomobila (npr. v prtljažniku, na zadnjih sedežih, pri nogah,…)

Za način transporta se odločite glede na vašo velikost avtomobila ter velikost psa. Po naših izkušnjah se je najboljše obnesla vožnja v trasportnem boksu (boksi so lahko različni – kovinski, žičnati, plastični, aluminijasti). Svetujem vam aluminijast boks, ki je narejen po meri za vaš avto, ali plastičen boks. Na boks ga je je potrebno navaditi še preden ga boste peljali z avtomobilom. Torej navajati ga začnite že doma. Vzemite si čas, naj se vam ne mudi in uporabite pozitivno motivacijo.

Kako psa navaditi na prostor, kjer se bo vozil?

Za navajanje na avto in samo vožnjo si je potrebno vzeti čas. Pri nekaterih bo šlo hitreje, pri drugih počasneje. Pomembno je, da niste neučakani in da psa v nič ne silite. Spodaj bom naštel korake, po katerih pojdite za navajanje psa na avto in vožnjo. Ko se pes v določenem koraku dobro počuti, pojdite na naslednjega.

 1. Psa hranite (nagrajujte) v bližini ugasnjenega avtomobila.
 2. Psa hranite v bližini prižganega avtomobila.
 3. Psa navadite na skok v avto ter ga hranite v avtomobilu (če ga boste vozili v boksu, ga najprej navadite na boks še preden boste namestili boks v avto). Avto naj bo ugasnjen.
 4. Enako ponovite pri prižganem avtomobilu.
 5. Čas v avtomobilu podaljšujte, količino hrane pa počasi zmanjšujte.
 6. Peljite se na kratko vožnjo (na začetku lahko samo po dvorišču).
 7. Čas vožnje počasi podaljšujte.
 8. Ko je pes enkrat navajen vožnje in v njej uživa nagrajevanje in trening nista več pomembna.

Če boste upoštevali zgornje nasvete, vam in vašemu psu vožnja ne bo predstavljala težav. Če se vaš pes avtomobila in vožnje že boji, lahko greste po enakih korakih, le malo več časa pri vsakem koraku si vzemite.

Varno in prijetno vožnjo vam želim!

Jure Pribičevič, Alfakan

Katera pa so zlata pravila vožnje psa v avtu, si lahko preberete tukaj.