Ljudje vsepovsod v strahu pred okužbo zapuščajo svoje pse

Kot smo že pisali, se na Kitajskem in v Italiji soočajo z velikim porastom zapuščenih psov, ki jih ljudje zapuščajo v strahu pred tem, da bi jim pes prenesel korona virus.

Dogaja se tudi v Španiji in marsikje drugje. Kot je zapisala Tanja Vidergar iz Zavoda Pit na svojem FB profilu, ravno danes (v soboto) odhajajo po psičko Nalo. Ta se sicer ne nahaja v Sloveniji, kar pa v resnici niti ni pomembno. Zakaj so jo zapustili? Strah, da bi na družinske člane pes prenesel virus.

Takole je zapisala: ”Pa se je začelo. Panika zaradi virusa in evo histerična mama kliče azil pod nujno takoj, da se umakne pes iz njihovega stanovanja in njenega sina, da slučajno ne prenese kaj nanj. Kljub pojasnilom, razumevanju, času, ne želi slišati in evo psička pristane v azilu. Jutri odhajamo po njo. Prihaja na varno in toplo. Iskala bo dom. O tem, da se psička trese že cel dan, ima diarejo, je vsa prestrašena med sto in nekaj psi ne bi začela. Dobrodošla Nala ❤️”

Kot smo že večkrat poročali, ni bojazni in ni dokazov, da bi psi lahko zboleli ali prenašali ta virus.

Kljub temu se svetuje vsem okuženim, da – če le lahko – za čas okrevanja prepustijo skrb in crkljanje pasjega prijatelja drugim v družini.

”Osebam, ki prebolevajo akutno okužbo dihal, svetujemo, naj omejijo stike z domačimi živalmi. To pomeni, da živali ne božamo, objemamo, ljubkujemo ali si delimo hrano z njo. Živali naj okužene osebe ne ližejo. Priporočamo, da za živali skrbi druga oseba v gospodinjstvu, ki je zdrava. Če se okužena oseba ne more izogniti stiku z domačimi živalmi, naj nosi obrazno masko in si pred in po stiku z živalmi obvezno umije in razkuži roke,” svetujejo na Veterinarski fakulteti.

Prav tako naj tudi za pse v tem času se toliko bolj velja – #ostani doma, torej da gre na sprehod izključno s tistimi, s katerimi je v samoizolaciji, da pes nima stika z drugimi ljudmi ali živalmi.