Psi – junaki epidemije, ki svojim skrbnikom olajšajo izolacijo

3. januarja, 2022
Raziskovalci posebne vezi med ljudmi in živalmi so razglasili, da so psi resnični, a ne dovolj opevani junaki epidemije. Spopadanje z izolacijo, strahom in žalostjo, občutki, ki jih je mnogim prinesla epidemija, je namreč z ljubečim psom ob strani lahko precej lažje.

Francois Martin, raziskovalec vezi med živalmi in ljudmi iz lastnih izkušenj ve, kako sta mu minuli dve leti pomagali njegovi dve dogi. Ravno pa je zaključil tudi raziskavo, ki je pokazalo, da imajo tisti, ki živijo s psom, večji občutek družbene podpore in manj negativnih psiholoških učinkov epidemije.

“Ko vprašaš ljudi, zakaj jim je njihov pes pomemben in kaj mu prinaša, ponavadi pravijo, družabnost. Občutek pripadnosti, ki vključuje psa. Pes pa skrbnike tudi zaposluje,” pove raziskovalec in doda, da če imaš ljubljenčka, moraš zanj skrbeti, to pa ti daje smisel. Hkrati priznava, da ne pozna nikogar, ki bi ga bil bolj vesel, kot njegova dva psa.

Občutek osamljenosti ni dovolj kot razlog za imeti psa – ne za vse

Njegova raziskovalna ekipa je tako epidemijo videla kot čas, ko lahko bolje razumemo podporo, ki jo psi nudijo svojim skrbnikom. V raziskavo so vključili 1500 udeležencev, trajala pa je pol leta. Vanjo niso vključili tistih, ki imajo pse prav z namenom podpore oz. terapevtske pse.

Ugotovili so, da je med skrbniki psov precej manj depresije. Predvsem pri tistih, ki jih je epidemija osebno prizadela, je bila razlika zelo očitna – pomen “imeti psa” je bil zelo velik.

Ob tem poudarjajo, da ta rešitev ni primerna za vse, ki se počutijo osamljeno in prestrašeno, saj prinese tudi veliko odgovornost, lahko tudi dodaten stres. Odvisno je od posameznika. Poleg tega nekateri strokovnjaki opozarjajo tudi na to, da lahko pes resnično pomaga pri občutkih izolacije in družabne anksioznosti, ne pa tudi pri zdravstvenih in finančnih strahovih.