Aktualno

Psi na dopustu. Oddih ali stresno doživetje?

Za mnoge je prišel težko pričakovani čas dopustov. Čas, ko se lahko ljudje končno sprostijo in vsaj za nekaj tednov pozabijo na svoje skrbi. Vse več skrbnikov psov vzame s sabo na zaslužen oddi, tudi svojega psa. Ampak ali je to res najboljša odločitev zanj?

Seveda je lahko naš oddih krasna izkušnja tudi zanj. Vendar le v primeru, da je naš pes navajen različnih situacij. Potovanje v nove kraje jih definitivno prinese kar nekaj.

Pred odhodom na dopust

Pred odhodom se moramo v prvi vrsti vprašati, če smo pripravljeni prilagoditi svoj dopust našemu psu? Prilagajanje naših potreb, njegovim je zagotovo neizbežno. Ne glede na to, da je naš pes vedenjsko stabilen v različnih situacijah.

Še vedno pa veliko skrbnikov svoje pse poistovetijo z ljudmi. Zato pse silijo v določene situacije, ki so jim zelo stresne in v tem niti malo ne uživajo. Psa tako vzamejo s sabo na dopust in ga izpostavljajo neprijetnim situacijam.

V kolikor pes ne mara vode, ga nikar ne silimo plavati! Če je voda všeč nam in plavanje za nas pomeni sprostitev, še ne pomeni, da to velja za našega psa. Nekateri psi lahko povezujejo vodo z neprijetnimi občutki in jim predstavlja tesnobo. Kot npr. pri ljudeh, ki imajo strah pred kopanjem v globinah sredi odprtega morja.

Druga skupina psov morda obožuje vodo…

Metanje žogice v vodo je lahko zanimivo za psa, vendar pozor pred pretirano aktivnostjo! Nekateri psi so kot otroci, ki nam s tresočimi modrimi ustnicami govorijo, da jih ne zebe. Ko mečemo žogico psu, se v njegovem telesu ustvarja adrenalin, ki v tistem trenutku pozabi na utrujenost in morebitne bolečine. Si bo pa pes vsekakor zapomnil neprijetne občutke in se bo morda naslednjič na široko izognil morju. Četudi je pes mladiček, ne smemo nikoli pretiravati z aktivnostmi.

Kdaj na plažo?

Najbolj primeren obisk plaže z našim psom je zgodaj zjutraj in pozno popoldne. Prav vsi pasji skrbniki bi se morali plaže izogibati v času vmes. Posebej, če imajo v družbi starejše pse. Le-ti naj čim več počivajo na hladnem. Nikoli ne smemo pozabiti tudi na svežo vodo in tuširanje psa po kopanju v morju. Sol med dlako draži kožo in lahko povzroči glivice med blazinicami, ki so precej boleče.

Na večerne koncerte in v množice ljudi, ki se vijejo ob morskih mestih, raje odhajajmo sami. Takšno okolje je popolnoma neprimerno za psa. Skrbniki medtem, ko njihov pes ob pretiranem stresu “okameni”, pogosto zamenjajo za “pridnost”. V resnici pa se ob tem, ko se sami zabavajo, njihov pes sooča z najhujšimi strahovi, kar jih je kdaj doživel.

Če na dopust s sabo vzamemo psa moramo imeti v mislih, da se bomo na vsakem koraku morali prilagoditi njegovim potrebam. Lahko tudi, da bomo morali svoje za trenutek postaviti na stran. Tako pač je, če smo si izbrali pasjega sopotnika.

Preberite tudi: Z mačko na dopust – izkušnja iz prve roke

 

Nasveti Moj pes

Poglej vse nasvete

error: Kopiranje teksta ni mogoče.