Psi zavohajo, kdaj se bliža epileptični napad

2. aprila, 2019
Raziskovalci so s študijo ugotovili, da psi lahko zavohajo, kdaj se približuje epileptični napad. V prihodnje lahko pričakujemo, da bodo psi trenirani prav za ta namen.

Če bi bili posamezniki z epilepsijo opozorjeni na napad in bi vedeli, kdaj se le ta približuje, bi imeli nad njim večjo kontrolo, lahko bi se pravočasno izognili poškodbam, poiskali pomoč ali zdravila.

Avtorica študije Amélie Catala z univerze v francoskem Rennesu je dejala, da številni ljudje z epilepsijo poročajo o tem, kako je njihov pes zavohal napad, toda v znanstveni literaturi doslej glede tega ni bilo nobenega dokaza. Prav tako ni bilo jasno, ali je pes napad res zavohal, ali pa se je morda zanašal na vizualne znake, ki jih je njegov človek kazal tik pred napadom.

V najnovejši študiji, ki je bila objavljena v Scientific Reports, so želeli Catala in njeni sodelavci testirati, ali bi lahko posebno trenirani psi ločili med vonjem človeka, ki je tik pred napadom in vonjem normalnega zdravega posameznika.

Pred testiranjem so pse natrenirali, da so prepoznali ‘vonj epilepsije’. Pse so nato testirali z uporabo vzorcev, med katere so uvrstili tudi vzorce petih posameznikov z različnimi oblikami epilepsije. Rezultati so pokazali, da so bil psi 67 do 100 % uspešni v prepoznavanju vzorcev. Študija je dokazala, da psi res zavonjajo epileptične napade. Znanstveniki bodo sedaj preučili možnosti, da bi pse trenirali prav za namen prepoznavanja epileptičnih napadov.

Predstavnik organizacije Epilepsy Action je ob tem dejal, da se nekateri ljudje že sedaj zanašajo na svoje štirinožne prijatelje, ki jim napovedo napade: ”Še vedno pa nam ni jasno, ali to naredijo s pomočjo vonja ali drugih čutil. Prav zato je ta raziskava tako zanimiva in sedaj bomo lažje razmišljali o tem, kako psi lahko pomagajo ljudem z epilepsijo.”

vir: www.theguardian.com