PU Celje poziva lastnike, naj imajo svoje pse pod nadzorom: kazen do 1200 evrov

2. marca, 2021
Na celjskem območju v zadnjem času zaznavajo več obvestil občanov, ki opozarjajo na pse, ki se svobodno in brez lastnikov gibajo po javnih površinah.

Poleg tega so obravnavali tudi nekaj primerov ugrizov. Takole so opozorili na PU Celje: “V zadnjih dneh smo prejeli več obvestil občanov, ki so opozarjali na pse, ki so se brez lastnikov gibali v parkih, na sprehajalnih poteh oziroma v stanovanjskih naseljih na območju Policijske uprave Celje. Prav tako smo obravnavali posamične primere ugrizov psov.”

Kot smo pisali že tukaj, 11. člen 2. odstavka Zakona o zaščiti živali določa, da mora skrbnik živali z ustrezno vzgojo in šolanjem oziroma z drugimi ukrepi zagotoviti, da žival ni nevarna okolici. Tretji odstavek istega člena pa določa, da morajo skrbniki psov zagotoviti fizično varstvo svojih psov tako, da jih imajo na javnem mestu na povodcu.

Kazen za neskladno ravnanje z zgoraj omenjenim zakonom znaša za fizično osebo 200 od 400 do evrov. Če pa ima nekdo nevarnega psa in ne poskrbi za njegovo varstvo, je zagrožena kazen od 800 do 1200 evrov.