Skupaj za ukrajinske pse in mačke: pomagate lahko tudi vi

9. marca, 2022

Vojna v Ukrajini za seboj pušča številne živali, ki so čez noč postale nikogaršnje. A svet je stopil skupaj tudi na tem področju in odvijajo se številke akcije pomoči psom in mačkam.

»V stanovanju imam dva mucka, ne morem se vrniti ponju. Sosedo sem prosila, naj skrbi zanju, dokler bo lahko … « skrušeno pripoveduje 33-letna Ukrajinka Natalia. To je le ena izmed žalostnih v vojno ujetih zgodb.

A kot je enotno svet stopil skupaj za Ukrajince, tako na vse pretege živalovarstveniki pomagajo tamkajšnjim živalim, številne so namreč čez noč postale nikogaršnje.

Prostovoljci v akciji

Latvijska prostovoljka Rasma Krecia je le ena izmed tistih, ki v teh dneh vse svoje napore vlaga v reševanje v vojno vihro ujetih živali iz zavetišč, kamor ljudje vsak dan pripeljejo več svojih ljubljenčkov, za katere vedo, da med begom ne bodo zmogli dobro poskrbeti. Rasma jih skuša čim več čim hitreje evakuirati čez mejo na Poljsko.

Vojne živali podpira tudi v Romuniji pozicioniran Pet Voyage, ki deluje zelo blizu meje z Ukrajino in nudi prevoze živali. Zaenkrat so rešili 20 mačk ter načrtovali prevoz 70 psov, a načrt zaradi nenehnega obstreljevanja (še) ni uspel.

Zavetišča v Ukrajini

Še vedno pa uspevajo biti na ukrajinskih tleh aktivni prostovoljci iz organizacije Four Paws – samo v preteklem tednu so v zavetišče v Vinnytsia v osrednji Ukrajini uspeli dostavili 1,5 tone suhe hrane. S tem so poskrbeli, da 320 tamkajšnjih psov vsaj še en mesec ne bo trpelo lakote.

Ukrajinskim beguncem, ki bežijo skupaj s svojimi ljubljenčki pomaga tudi romunsko družinsko zavetišče Sava’s Safe Haven. Njihova ekipa je prisotna na treh vstopnih točkah v državo. Pasje in mačje skrbnike, ki pridejo iz Ukrajine, oskrbijo s hrano in odejami za njihove ljubljenčke. Prav tako pa se trudijo poskrbeti za čim več živali, katerih skrbniki so moški, ki Ukrajine ne smejo zapustiti, a svoje živali v upanju na lepši jutri pošljejo čez mejo.

To je le nekaj primerov solidarnosti, ki smo ji priča v teh težkih časih.

Tudi Slovenija na pomoč živalim iz Ukrajine

Kako lahko pomagate tudi vi?

Slovenski SVSP (Slovenian Vets for Stry Pets) prihodnji teden organizira transport donacij veterinarjem v Ukrajino. Pomoč je namenjena neposredno v oblegana mesta, zbirajo pa pasjo in mačjo hrano, prehranske dodatke, opremo (transportni boksi), zdravila, sanitetni material (gaze, povoji, obliži), kirurški material in finančne donacije.

Mesto zbiranja: Šolska veterinarska ambulanta, Cesta v Mestni log 47, 1000 Ljubljana, vsak delovnik od 8.00 do 17.00. Vse informacije: 040 346 685.