Slovenci svetovni podprvaki v iskanju izpod ruševin

10. novembra, 2021
FB/ERPS | Enota reševalnih psov Slovenije
Člani Enote reševalnih psov Slovenije so se s svetovnega FCI prvenstva ekip iz Romunije vrnili z naravnost fantastičnim dosežkom: postali so svetovni podprvaki v iskanju izpod ruševin.

Ekipo so sestavljali Jernej Tominc in Lili, Matej Velikonja in Gin Tonic, Staša Vošnjak in Neil ter vodja ekipe Monika Majeršič.

»Kljub temu, da imamo v Sloveniji res dobro bazo reševalnih psov, takšne uvrstitve nismo pričakovali. Pravzaprav zaradi kaotičnih razmer, ki trenutno vladajo po Evropi, do zadnjega trenutka nismo vedeli, ali prvenstvo sploh bo. Tudi zasedba je bila zaradi tega malce okrnjena. Na prvenstvo je bilo prijavljenih 16 ekip iz 8 držav, vendar je ena država tik pred zdajci odpovedala sodelovanje zaradi trenutnih razmer,« je za naš portal povedala Monika Majeršič.

Na svetovnem FCI prvenstvu ekip so po besedah Majeršičeve vsako ekipo sestavljali trije reševalni pari (vodnik in pes) ter vodja ekipe. »Tekmuje se v štirih različnih kategorijah: iskanje v ruševini, iskanje v naravnem okolju, sledenje in ‘univerzalni’ kategoriji, ki povezuje vse tri prej naštete kategorije. Na ekipnem prvenstvu je tekmovanje sestavljeno iz iskanja, kjer lahko dosežeš 260 točk (za najdbe, uigranost ekipe in vodenje), poslušnosti in premagovanja ovir, kjer morajo polovico vaj opraviti vsi trije pari sinhrono, ostale pa posamično (skupaj lahko dosežejo 200 točk). Zmaga ekipa z najvišjim številom točk,« pojasnjuje sogovornica.

FB/ERPS | Enota reševalnih psov Slovenije

Po njenih besedah šolanje vsakega reševalnega para traja več let. »Psi, ki so nastopali tokrat, so že stari mački. Vsi se iskanja učijo že od mladih nog, sedaj pa so vsi starejši od sedmih let. Že samo zato, da vodnik in pes prideta do naziva reševalni par, je treba opraviti štiri izpite v posamezni stopnji. Pred tem mora ustrezne izpite opraviti tudi vodnik,« poudarja. V Sloveniji imamo pod okriljem Komisije za reševalne pse pri Kinološki zvezi Slovenije trenutno okoli 200 vodnikov reševalnih psov na različnih stopnjah šolanja v različnih kategorijah.

Sicer pa je na pravkar končanem svetovnem FCI prvenstvu ekip v Romuniji v iskanju izpod ruševin zmagala Belgija, na tretjem mestu so bili Švedi. V iskanju v naravi je zmagala Rusija, v sledenju gostiteljica Romunija, v kombinaciji pa Češka.

Katja Željan