Stroga zakonodaja za pasje skrbnike na Dunaju

3. aprila, 2019
© Christian Houdek/PID
Konec februarja so na Dunaju sprejeli zakon, po katerem morajo psi s seznama nevarnih pasem na javnih mestih nositi nagobčnik in biti na povodcu, delež alkohola v krvi njihovih lastnikov pa ne sme presegati 0,5 promila.

»Po tragičnem dogodku lansko jesen, ko je rotvajler pijane lastnice do smrti poškodoval dojenčka, smo zaostrili pravila, da bi v prihodnje preprečili tovrstne situacije. Pomembna se mi zdi varnost ljudi v našem mestu in tudi prijetno sobivanje psa in človeka – to pa je mogoče le, če se vsi držimo pravil,« je povedala dunajska mestna ministrica za zaščito živali Ulli Sima.

Za vse pse pa velja, da morajo v javnih prevoznih sredstvih in na javnih krajih, kjer se zbira veliko ljudi, nositi nagobčnik in biti na vrvici.

© Christian Houdek/PID

Mestni nadzorniki in policisti na Dunaju redno tudi preverjajo, ali imajo skrbniki nevarnih pasem izpit, ki je na Dunaju obvezen od leta 2010. Pri sestavljanju seznama nevarnih pasem so upoštevali pogostost napadov in moč ugriza ter za nevarne označili bulterierje, rotvajlerje, ameriške staffordske terierje, staffordske bulterierje, neapeljske, španske in argentinske mastife, pitbulterierje, tosa inuje, brazilske file, bulmastife in argentinske doge – pa tudi vse mešance teh pasem.

Poleg tega mestni nadzorniki pišejo kazni v višini 50 evrov za vse, ki ne pospravijo iztrebkov za svojim psom.

Na drugi strani pa je avstrijska prestolnica za bivanje s psom prijazno mesto – imajo skoraj 200 pasjih parkov, urejeno ogromno kopališče na Donavskem otoku in 3600 avtomatov z biorazgradljivimi vrečkami za pasje kakce.

vir: Mirjana M. Pintar, Predstavništvo mesta Dunaj v Ljubljani