Švedska kot primer dobre prakse pri ‘pasji’ zakonodaji

14. maja, 2019
Na mnogih področjih se oziramo na sever v Skandinavijo in tudi na področju urejene zakonodaje, ki se tiče psov, so nam lahko vzor.

Švedsko kot primer dobre prakse izpostavljajo tudi v društvu AniMa: »Švedska z zakonodajo prepoveduje celo, da je pes sam zunaj več kot šest ur, če je temperatura pod ničlo, ne sme biti izpostavljen mrazu več kot uro in pol. Verige so opredeljene kot oblika mučenja in so zato prepovedane. Veliko se dela na odgovornem skrbništvu (ne lastništvu) in temu primerno se sprejemajo in uveljavljajo ter izvajajo zakoni. Ker ljudje tako zahtevajo,« pravijo. In še, da imajo tam društva za zaščito živali večja pooblastila za uveljavljane zakonov in nadzor.

»Tudi Nemčija prepoveduje verige in druge stalne priveze, kršitve se strogo denarno kaznujejo, hkrati pa se prepove takšnemu človeku, da bi kdaj koli imel psa. Društva, zavetišča in veterinarska uprava so povezani preko skupnih registrov. Ko želi nekdo, ki mu je bila izrečena kazen, posvojiti psa iz zavetišča ali kupiti psa pri vzreditelju, mu je to onemogočeno. Pri nas pa isto verigo ali isti pesjak zamenja kar nekaj generacij psov,« še povedo sogovorniki.