Svetovno prvenstvo v Romuniji: Slovenski reševalci v samem vrhu reševalnih psov!

5. junija, 2023
Foto: ERPS

Minuli konec tedna je v Romuniji potekalo FCI svetovno prvenstvo reševalnih psov, na katero sta odpotovali dve slovenski ekipi: ekipa iskanja pogrešanih v naravi (Teja in Ella, Tina in Bak, Nejc in Ela ter vodja ekipe Sara Smerdel) in ekipa iskanja pogrešanih v ruševinah (Tamara in Bazook, Ivan in Ice, Staša in Neil ter Sebastjan Leban kot vodja ekipe).

Obe ekipi sta se od 1. do 4. junija v romunskem mestu Craiova na tekmovanju pomerili v iskanju in seveda poslušnosti ter premagovanju ovir.

“Svetovno prvenstvo ima nekaj svojih pravil, zaradi katerih je tako posebno. Pri iskanju na primer štejejo le najdbe, nakazovanja z oblajanjem se ne točkuje, velik poudarek pa je tudi na sami taktični izvedbi in vodenju ekipe. Pomembno je predvsem to, da je ekipa homogena in dobro utečena. Pri poslušnosti pa ni treba, da vsi psi obvladajo vse vaje, ampak samo določene. S pametno razdelitvijo vaj lahko tako ekipa doseže visoke ocene,” so povedali na Enoti reševalnih psov Slovenije.
Na prvenstvu pa sta slovenske barve zastopala še Tomaž Dražumerič kot sodnik in Marko Bručan kot delegat Kinološke zveze Slovenije in podpredsednik mednarodne FCI Komisije za reševalne pse.

Najboljši v iskanju v naravi

Ekipa iskanja pogrešanih v naravi je delo na Svetovnem prvenstvu reševalnih psov odlično opravila – za svoje iskanje so prejeli 250 točk od 260.  Tudi ekipa iskanja pogrešanih izpod ruševin ni veliko zaostajala – za svoje iskanje so prejeli 178 točk od 260, s čimer so poskrbeli za skupno prvo mesto Slovenije po prvem dnevu.
Na koncu prvenstva je ekipa iskanja pogrešanih na ruševini pristala na tretjem mestu, ekipa iskanja pogrešanih v naravi pa se je vrnila domov z najboljšim iskanjem na svetu!
Poslali so nam tudi nekaj fotografij “s terena” …