Aktualno

Tulipani in narcise med strupenimi rožami za pse (in mačke)

Narava se je prebudila,  rože in drevesa so ozelenela ter zacvetela. Na vrtovih in v vazah lahko občudujemo barvitost tega letnega časa. A čeprav se nam morda zdijo cvetovi lepi, so za hišne ljubljenčke lahko zelo nevarni.

Spomladanske cvetlice, ki so strupene za pse in mačke

Narcise

Čebulice in cvetovi narcis so za pse strupeni. V tem obdobju so zelo priljubljene rože, zato bodite pozorni na narcise v vazi kot v naravi. Tudi pitje vode iz vaze, v kateri so narcise, je za vašega psa strupena in lahko povzroči drisko ali bruhanje.

Tulipani

Čeprav so za ljudi tulipani užitni (cvetove lahko uporabljamo na tortah, ni pa jih priporočljivo uživati v večjih količinah) pa so za pse in mačke strupeni. Zastrupitev s tulipani lahko povzroči tudi težave s srcem in oteženo dihanje. Čebulica je najbolj strupen del rastline, zato je nujno, da se v primeru zaužitja obrnete na svojega veterinarja.

Divja češnja

Ko zacvetijo divje češnje prav polepšajo pokrajino, a so za pse nevarne. Če pes zaužije semena, veje ali liste drevesa, lahko to povzroči hiperventilacijo, nenormalen srčni utrip, napade in celo smrt.

Lilije

V vazi ali na vrtu so nevarne za hišne ljubljenčke, če jih zaužijejo, saj povzročajo razdraženost prebavnega trakta, depresijo in tresavico, najbolj pa poškodujejo ledvice. Še bolj kot za pse so lilije nevarne za mačke, ki jim povzročijo zelo hitro odpoved ledvic.

 

Vir: My Family Vets

error: Kopiranje teksta ni mogoče.