Aktualno

V MGLC s kužki na delovnem mestu do večje storilnosti

Fotografija je simbolična

Marsikatero podjetje že podpira, da imajo zaposleni s seboj na delovnem mestu tudi svoje hišne ljubljenčke. A prisotnost psov v javnih ustanovah je v Sloveniji prej izjema kot pravilo za razliko od, npr., Italije, kjer so psi skoraj povsod dobrodošli.

V Mednarodnem grafičnem likovnem centru (MGLC) v Ljubljani so poleg tega, da so psi dobrodošli v njihovih razstavnih prostorih in bistroju, naredili še korak dlje. Štirinožcem so odprli tudi vrata svojih pisarn in drugih delovnih prostorov. Kot pravi Nevenka Šivavec, direktorica MGLC, prisotnost hišnih ljubljencev ugodno vpliva tako na storilnost zaposlenih kot tudi na vzdušje v kolektivu, ki se mu vsak dan pridruži od štiri do sedem kosmatincev.

Zaradi psov večja storilnost pri delu

Zamisel privesti psa na delovno mesto izhaja iz povezanosti hiše z naravo, v katero je grad umeščen.  Poleg tega pa ima kar polovica zaposlenih v malem kolektivu MGLC psa. »Prisotnost kužkov je nekatere sodelavce, ki psa še niso imeli, celo spodbudila, da so si ga priskrbeli, in to iz zavetišča,« pove direktorica.

»Kot je znano, psi delujejo terapevtsko in pomirjevalno, ne samo na delovnem mestu, ampak tudi sicer. Zaradi njih je storilnost večja: prijeten občutek ob psu pomaga pri reševanju zapletenih problemov, nas napolni z energijo, pripomore k ustvarjalnosti ter spodbuja komunikacijo med zaposlenimi.«

Ambasadorji nasmeha: »Ko kuža vstopi v prostor, se večini razvedri obraz«

Pod mizo ali k sosedu po priboljšek

Kužki, ki pridejo v MGLC »v službo«, so prijazni, ne grizejo in ne renčijo, med seboj se lepo razumejo, so vedno dobre volje, razposajeni in vseskozi pripravljeni na igro. Ponavadi so pri lastniku pod mizo ali ob nogah, včasih skočijo pogledat k sosedu, če se morda tam skriva kak priboljšek zanje.

V kavarni tudi smetana za kosmatinca

MGLC pa je v povezavi z domačimi ljubljenčki stopili še korak dlje, saj je v sozvočju z okoljem v galerijo povabil tudi obiskovalce s psi.  »Le-ti pravijo, da radi zahajajo k nam, saj imajo »vsaj minuto« miru, ker se naši kužki igrajo z njihovimi, poleg tega pa jih pocrkljamo tudi v naši kavarni, kjer gost ob naročilu pijače dobi še smetano za svojega ljubljenčka,« pove sogovornica.

»Nihče, ne človek ne žival, ni rad predolgo sam, zato bi predlagali, če vam služba to le dopušča, da svojega prijatelja vzamete s seboj. Boste videli, kako prijetno bo vplival na vas in vašo okolico.«

 

 

 

 

 

 

 

error: Kopiranje teksta ni mogoče.