V zavetišču Koper začenjajo z oddajo pasjih mladičev, ki so jih oktobra zasegli Madžaru

V zavetišču Koper začenjajo z oddajo pasjih mladičev, ki so jih oktobra zasegli Madžaru.

Od 2 decembra, v zavetišču v Sv. Antonu, ki je pod okriljem javnega podjetja marjetica Koper, zbirajo vprašalnike za posvojitev pasjih mladičev pudljev in francoskih buldogov, ki so jih koprski policisti v Hrvatinih konec oktobra zasegli v vozilu 52-letnega Madžara, za katerega se je izkazalo, da je v dveh kletkah tihotapil deset pudljev in sedem francoskih buldogov.

Čeprav je voznik za mladiče zadovoljivo poskrbel – v kletkah so namreč imeli vodo in hrano -, pa se je izkazalo, da približno dva meseca stari psički niso bili čipirani in da Madžar zanje ni imel ustreznih dokumentov oziroma potnih listov. Voznik je bil očitno namenjen v Italijo, kjer je črni trg s pasjimi mladiči očitno precej razvit.

Na spletni strani Marjetice Koper so 2. decembra, objavili, da začenjajo s postopki za posvojitev zaseženih mladičkov. V prvem delu posvojitvenih postopkov bodo sprejemali pravilno izpolnjene in podpisane “Vprašalnike za presojo bodočega skrbnika – kandidata za posvojitelja pasjega mladiča“.

Vprašalnike bodo hkrati sprejemali tako za mladičke kodre (pudlje) kot za francoske buldoge. Posvojitveni postopki bodo kasneje potekali ločeno. Najprej bodo oddali vseh 10 kodrov (8 samčkov, 2 samički), kasneje pa še 6 francoskih buldogov. Predvidevajo, da se bo to zgodilo v drugem delu meseca decembra, odvisno od njihovega zdravstvenega stanja (ena samička je žal poginila).

Postopek končnega izbora posvojiteljev bo opravljen v dveh fazah. V prvi fazi bo potekal izbor na osnovi posredovanih podatkov v vprašalniku. V drugi fazi pa bo sledil dokončni izbor posvojiteljev na osnovi razgovora s strokovno službo Obalnega zavetišča, kamor bodo povabljeni potencialni posvojitelji. Posvojitve bodo potekale na osnovi pravilnika o pogojih za zavetišča za zapuščene živali in zakona o zaščiti živali ter internega pravilnika Obalnega zavetišča in sklepov sveta zavetišča, ki so bili sprejeti 6. Novembra.

Cena za posvojitev mladičkov je 300 evrov. Zainteresirane posvojitelje naprošajo, da izpolnjen in podpisan vprašalnik posredujejo na elektronski naslov zavetisce@marjeticakoper.si ali po navadni pošti na naslov Marjetica Koper d.o.o. – s.r.l., Ulica 15. maja 4, 6000 Koper. Vprašalnike bodo sprejemali najkasneje do vkjučno sobote, 5. decembra. Kasnejših vprašalnikov ne bodo upoštevali.

Katja Željan