Aktualno

Vedenje psa se po kastraciji oz. sterilizaciji lahko spremeni

Kako veterinarji odgovarjajo ljudem, ki so prepričani, da se s kastracijo ali sterilizacijo spremeni tudi značaj živali?

»Kastracija oziroma sterilizacija lahko povzroči spremembe v vedenju,« se strinja Mojca Matoš, dr. vet. med., iz klinike MOJ VET.

»Spolni hormoni naj bi zmanjševali strah živali, zato lahko živali po posegu postanejo bolj plahe. Agresivno vedenje, ki ne nastane zaradi spolnih hormonov, se po sterilizaciji/kastraciji ne spremeni,« pojasni.

Tudi Vice Zaninović, dr. vet. med., in Kalina Seljak, dr. vet. med., s Prve-K Klinike za male živali Ljubljana se strinjata, da so spremembe do neke mere verjetne. »Po kastraciji so psi manj dovzetni za neprijetne in potencialno nevarne pobege od doma, zmanjša se agresivnost do drugih psov, manj pa je tudi neželenega vedenja, kot je naskakovanje in markiranje. Dokazano kastracija vpliva na agresivnost in libido (oboje se s kastracijo zmanjša),« pojasnita.

Dodata, da so kastrirani psi značajsko bolj umirjeni, kar pa nekaterim lastnikom ni všeč. »Vedeti moramo, da spremembo v obnašanju psa mnogi lastniki povezujejo s kastracijo, čeprav gre pri psu za normalno, fiziološko spremembo obnašanja, sploh če čas kastracije sovpada s prehodom adolescence na odraslo dobo psa,« opozorita in dodata, da je kastracija priporočljiva tudi zaradi možnih zdravstvenih težav – z njo zmanjšamo možnosti za nastanek tumorjev na modih in benigne hiperplazije prostate, ki pri starejših nekastriranih samcih pogosto povzročajo zaplete.

Manica Ipavec dr. vet. med., s Klinike za male živali na Veterinarski fakulteti, meni, da se bolj kot sam značaj psa lahko do neke mere spremeni njegovo obnašanje, predvsem tisto, povezano z reprodukcijo. Opisano je, da so nekateri samci po kastraciji manj agresivni in bolj umirjeni, umirile naj bi se tudi nekatere vedenjske težave, kot so potepanje, markiranje in naskakovanje ljudi ali predmetov. Sprememba v obnašanju naj bi bila manjša pri psih, ki so kastrirani pri višji starosti in so njihovi vzorci obnašanja že dokončno razviti.

Andreja Šalamun (celoten prispevek o kastraciji in sterilizaciji si lahko preberete v aktualni številki revije Moj pes)

error: Kopiranje teksta ni mogoče.