Aktualno

Zakaj skrbniki psov ne prijavijo zastrupitev oz, najdbe strupa?

Večkrat letno smo priča opozorilom na družabnih omrežjih, kje vse so skrbniki psov opazili nastavljene strupene vabe, vabe z rezili ali pa so bili njihovi psi celo zastrupljeni. Policija lastnike psov poziva, naj vsak najden ali zaužit strup prijavijo na policijo.

Skrbniki psov ob zastrupitvi psa takoj odpeljejo k veterinarju, da ga oskrbi. Šele potem obvestijo policijo – ali pa tudi ne.

Kot zagotavljajo na Generalni policijski upravi, če je policija obveščena o zastrupljanju, se ob preverjanju in ugotavljanju okoliščin opravijo razgovori tudi s pristojnimi veterinarji. »Storilce je težko odkriti, saj so zastrupljene ali druge nevarne vabe nastavljene na javnih površinah (parki, ulice), redki so primeri, ko žival nevarno vabo zaužije na zasebni površini (dvorišču).«

Tudi zaporna kazen za zastrupitev živali

»Zastrupljanje živali ali namerno poškodovanje z nastavljenimi rezili v vabah je lahko opredeljeno kot prekršek po Zakonu o zaščiti živali, lahko pa gre pri tem tudi za kaznivo dejanje mučenja živali,« povedo na Generalni policijski upravi. Dodajo, da predvsem če gre za zastrupitev več živali, ponavljajoče se dejanje ali če žival posledično pogine, storilca kaznujejo z denarno kaznijo ali z zaporno kaznijo do enega ali do treh let.

Z ustreznim nadzorom lahko največ naredijo skrbniki sami

Lastnike oziroma skrbnike psov policija poziva, da v primeru suma zastrupitve ali poškodovanja z nevarno vabo psa ali druge živali, takoj poiščejo veterinarsko pomoč in o tem hkrati obvestijo tudi policijo. Poleg tega naj pse med sprehodom ves čas na povodcu in pod nadzorom. »Pozorni naj bodo, da žival ne bi zaužila strupene, škodljive snovi ali nevarne vabe,« zaključijo na Generalni policijski upravi.

Kako prepoznamo zastrupitev?

Tole so znaki zastrupitve pri psih in mačkah:

Kako prepoznamo zastrupitev psov in mačk?

Nasveti Moj pes

Poglej vse nasvete

error: Kopiranje teksta ni mogoče.