Zakon v Nemčiji: ”Bolje, kot obvezni sprehodi, bi bili obvezni tečaji za skrbnike psov”

25. avgusta, 2020
Sprememba v zakonu, kjer se črke dotikajo vseh psov na verigi, je sicer dobrodošla in vsekakor v dobrobit psom. Vendar ne gre pozabiti na dejstvo, da večina psov na verigi pristane zaradi neposlušnosti.

Le ta pa izhaja iz nevednosti skrbnikov. Omogočanje sprehodov žal ni dovolj oziroma so lahko za pse, ki so nesigurni, zelo neproduktivni. Zato je za resnično izboljšanje stanja bistvenega pomena izobraževanje skrbnikov psov, ki bi lahko potem omogočali optimalne pogoje bivanja za svoje pse.

Sprehod lahko psu, ki ima določene vedenjske težave in s tem povezane strahove, povzroči več dodatnega stresa. Bistvenega pomena je torej, da bi skrbniki v prvi vrsti znali prepoznati miritvene signale pri svojem psu, nato pa na podlagi tega ustrezno ukrepali v določenih situacijah. Znano je namreč, da ustrezna socializacija in delo s psom prinaša dolgoročno pozitivne rezultate, ki lahko pomagajo pri uspešnem sobivanju.

Vsekakor je obvezno sprehajanje korak naprej v zagotavljanju kakovostne oskrbe psov. Vendar se je potrebno vprašati, kako bo to sprehajanje za nekatere pse izgledalo v praksi? Skrbniki, ki nimajo ustreznega znanja se bodo hitro poslužili opreme in pripomočkov, ki psu povzročajo bolečino in strah.

Zato bi bilo smiselno razmisliti o obveznih tečajih za skrbnike psov, ki bi omogočali ustrezno ravnanje s psi.

Katjuša Rajovec, Zavod Muri