Kulturni izlet za ljubitelje psov: 5 pasjih muzejev v Evropi

26. avgusta, 2022

Za vse ljubitelje kosmatih štirinožnih prijateljev so obiski pasjih muzejev zagotovo popestritev izleta ali potovanja.

Poiskali smo pet evropskih pasjih muzejev, ki vas bodo zagotovo navdušili.

Muzej bernardincev – Martigny, Švica

Muzej Musée et Chiens du Saint-Bernard je bil ustanovljen leta 2006 in pripoveduje zgodovino švicarskega nacionalnega psa. Vse obiskovalce v muzeju pričaka tudi skupina bernardincev, na veselje vseh je božanje mladičkov dovoljeno.

Muzej posvečen jazbečarjem – Passau, Nemčija

Muzej je v celoti posvečen prikupnim jazbečarjem, ki so bili v Nemčiji prvič vzrejeni v 17. stoletju. Ime Dackelmuseum, v prevodu pomeni “Muzej jazbečarjev”, je poln 4500 različnih predmetov v čast jazbečarjem, od kipcev, figuric, lutk, umetniških del in še mnogo več. V muzeju lahko obiskovalci srečajo tudi lastnikove pse jazbečarje, seveda pa lahko s seboj pripeljejo tudi svoje pasje prijatelje.

Foof – Mondragone, Italija

Prvi evropski muzej, posvečen psom, dejansko deluje tudi kot zavetišče. Foof, imenovan po psu iz otroštva glavnega arhitekta, vabi obiskovalce, da z umetnostjo proslavijo odnos med psi in ljudmi, obenem pa jim daje priložnost, da posvojijo psa iz zavetišča. Razstave v Foofu vključujejo fascinanten prikaz več kot 120 pasjih ovratnic, ki segajo v staro rimsko dobo; zbirka fotografij kraljeve družine, politikov in zvezdnikov s svojimi hišnimi psi; in različne skulpture.

Muzej pasjih ovratnic – Grad Leeds Kent, Združeno kraljestvo

V gradu je na ogled edinstvena in največja zbirka pasjih ovratnic na svetu, ki se je zbirala skozi leta iz petih različnih stoletij in koncev Evrope. V zbirki je 130 redkih in dragocenih ovratnic, vključno s 30 ovratnicami, ki so bile odkrite v skladišču in nikoli prej javno razstavljene.

Sunu muziejus – Palanga, Litva

Pasji muzej je odprl svoja vrata spomladi 1991 in je zasebna zbirka pasjih spominkov in figuric zakoncev Kusasom. Obiskovalcem je na ogled skoraj 2000 manjših in malo večjih pasjih eksponatov iz 37 držav sveta, narejenih iz 22 različnih materialov.

Pri nas pasjega muzeja (še) nimamo, je pa možen obisk muzeja s psom!

To je trenutni seznam psom prijaznih in psom dostopnih muzejev

Od danes pasja vodstva po rimski Ljubljani

 

Vir: Insider, Leeds Castle, Sunu muziejus