Izlet

Reportaža potovanja s psom: do Švedske in Norveške – 2. del (Češka)

Borderski ovčarki, danes 11 letna Lia in 3 letna Tewi, nas že od malih tačk radi spremljata tudi na potovanjih. Pa ne le po Sloveniji. Z avtomobilom smo skupaj prepotovali že kar nekaj držav, vse do Švedske in Norveške.

Prvi del potovanja si lahko ogledate TULE.
Tudi Češko mejo smo prestopili brez kontrole. Sicer pa so zahteve za potovanje s psom podobne, kot drugod po Evropi. Mlajša psička Tewi ima celo češki potni list, saj je bila skotena v Ostravi.

Srednjeveško mestece

K prvemu postanku nas je zvabila podoba mogočne graščine na vrhu hriba. Obdaja jo slikovito srednjeveško mestece Mikulov s skrbno obnovljenimi pročelji za katerimi k obisku vabijo gostinski lokali in butične trgovine. Le nekaj kilometrov stran nas je presenetil še lepši grad z velikim posestvom, kjer smo si lahko privoščili dolg pasji sprehod. Palača Lednice je ena najlepših na Češkem. Dopolnjuje jo atraktivno oblikovan zimski vrt in razkošni parki z ribniki, cvetličnimi gredicami, skulpturami, okrasnim gradičem in razglednim stolpom v obliki minareta. Graščina je skupaj z urejeno krajino uvrščena na Unescov seznam kulturne dediščine.

S psom v šotoru

Okolico zaznamujejo številna jezera. Ob enem največjih pri kraju  Pasohlavky je urejen privlačen  avtokamp, kjer smo ostali nekaj dni. Kampiranje se je izkazalo za najbolj enostavno prenočevanje, saj je v večini avtokampov dovoljeno vstop dovoljen tudi psom. Doplačilo pa je minimalno, v višini nekaj evrov.

Ostrava, nekdanje industrijsko mesto, zadnja leta kaže presenetljivo privlačno podobo. Namesto tovarniških dimnikov mesto zaznamujejo novi parki in sodobna nakupovalna središča. Del nekdanje železarne pa je ohranjen v nekdanji podobi kot tehnološki spomenik in neobičajen prireditveni prostor. Med rjastimi konstrukcijami je urejenih več gostinskih lokalov, galerij in celo hotel. Sredi  julija tu poteka najbolj znani mestni festival Colours of Ostrava – Barve Ostrave. Vsako leto ga popestrijo nastopi svetovno znanih izvajalcev, ki se predstavijo na več kot desetih odrih. Poleg glasbenih dogodkov se vrstijo tudi gledališke in filmske predstave ter različne delavnice.

Atraktivna filmska lokacija

Za konec potepanja po Češkem, smo se podali do dobre tri ure hoje oddaljenega največjega kamnitega mosta v Evropi, ki je prvič vzbudil mojo pozornost v filmu Zgodbe iz Narnije. Izhodišče za lagoden vzpon skozi gozd predstavlja zaselek Mezni Louka v bližini nemške meje. 26,5 m dolg most je mogoče občudovati s številnih razglednih točk. Le na vrh se ni dovoljeno povzpeti! Ob vznožju mosta stoji privlačen leseni dvorec v katerem je urejena restavracija.

error: Kopiranje teksta ni mogoče.