Izlet Življenje s psom

Na potovanje s psom: do Švedske in Norveške – 1. del (Avstrija)

Borderski ovčarki, danes 11 letna Lia in 3 letna Tewi, nas že od malih tačk radi spremljata tudi na potovanjih. Pa ne le po Sloveniji. Z avtomobilom smo skupaj prepotovali že kar nekaj držav, vse do Švedske in Norveške.

Pot proti Skandinaviji se je začela v Avstriji. Za prestop meje tudi pes potrebuje pasji potni list. Pomembno je, da je poleg osnovnih podatkov v njem zabeleženo veljavno obvezno cepljenje proti steklini. Ne škodi pa tudi zavarovanje za primer poškodb ali bolezni, koristno pa je lahko še kritje odgovornosti lastnika psa za škodo, ki jo povzroči tretjim osebam.

Pasji pripomočki
Med prtljago so se v prepolnem avtomobil seveda znašli še povodci, ovratnice z značko, posoda za hrano in vodo, ter seveda zaloga priljubljene hrane. Prav je prišla še oprsnica, s katero smo v avtomobilu psički privezali s posebnim varnostnim pasom. Za morda varnejšo kletko – boks, žal ni bilo prostora.

Celovec in Linz

Da bi bile vožnje čim manj naporne, smo načrtovali največ tristo kilometrov dolge dnevne etape. In še te s postanki v zanimivih krajih. Ter s predahom za sprehod in opravljanje pasjih potreb na vsako uro ali dve. Tako smo se za začetek spoznavanje Avstrije sprehodili po Celovcu. Hitro smo spoznali, da so psi dobrodošli v večini gostinskih lokalov in tudi mnogih manjših trgovinah, celo prehrambenih.

Celovec nas je navdušil z mnogimi parki in pasjim čofotanjem v Vrbskem jezeru. Prvo noč smo kampirali severno od Gradca. Naslednjo pa smo si v Lienzu privoščili malo hotelskega udobja. Za pasji spremljevalki je bilo potrebno odšteti dodatnih 30 evrov. Doplačilo je namenjeno  temeljitejšemu čiščenju sobe zaradi dlak in morebitnih zajedavcev. Včasih štirinožnega ljubljenčka pričaka pasje ležišče, običajno pa vsaj posoda za vodo in še kakšen priboljšek.  Tudi, če je pes dobro socializiran, ga v sobi ne puščamo samega! Vstop v restavracijo psom običajno ni dovoljen, zato smo šli na zajtrk izmenoma. Potem pa je sledil težko pričakovan sprehod ob bregovih Donave in spoznavanje starega mestnega središča.

 

Reportaža potovanja s psom: do Švedske in Norveške – 2. del (Češka)

error: Kopiranje teksta ni mogoče.